Parlamentul a adoptat proiectul legii bugetului pe 2016

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016. S-au înregistrat 309 voturi pentru și 13 voturi împotrivă. Numărul amendamentelor admise de plen la acest proiect este de 22, iar cele respinse — 309.

Tăriceanu: Prin bugetul pe 2016 ni se propune o Românie de doi lei

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că legea bugetului de stat pentru anul 2016 proiectează imaginea unei Românii „de doi lei”. „Am constatat că bugetul ne proiectează spre o Românie pe care nu mi-aș dori-o, o Românie de rangul doi, la periferia UE, o Românie furnizoare de forță de muncă ieftină, aproape ca o țară de lumea a treia. Acest lucru este întărit și de spusele binecunoscute ale ministrului de Finanțe. Mi-aș fi dorit un buget așa încât să văd, în anii următori, o altfel de Românie: o Românie prosperă, care se apropie de nivelul de viață mediu al UE. Ni se propune însă o Românie de doi lei, o Românie în care oamenii pot să fie plătiți cu doi lei”, a afirmat Tăriceanu, în discursul susținut în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat, totodată, premierului Dacian Cioloș să aibă în vedere măsura majorării salariului minim la 1.200 de lei. Subiectul salariului minim nu face obiectul direct al bugetului, dar poate să fie rezultatul unei decizii a Guvernului. Dar cred că aici această formulă nefericită ne-a pus pe mulți pe gânduri, pentru că ne dăm seama că sunt unii înalți responsabili în România de astăzi care nu înțeleg, probabil, care este rolul țării noastre în UE. Noi vorbim despre o Românie puternică și despre o Uniune Europeană omogenă. Nu putem vorbi despre o Românie puternică cu salarii de doi lei. (…) Domnule prim-ministru, vă cer în fața Parlamentului să considerați la modul cel mai serios majorarea salariului minim la 1.200 lei, în așa fel încât România să nu mai fie atractivă pentru investitori din cauza salariilor scăzute”, a mai spus președintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, actualul buget „condamnă România la stagnare și la un rol minor” pe care ALDE nu îl poate accepta. „Mi-aș fi dorit ca acest buget să fie construit cu totul și cu totul altfel. Bugetul se construiește pornind de la obiectivele de dezvoltare ale României. (…) Vrem să facem un sector de sănătate modern, un sector energetic performant, o economie competitivă care să ducă România cât mai aproape de criteriile reale de convergență? Ei bine, pornind de la aceste deziderate se construiește bugetul. Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul Finanțelor strânge solicitările diferitelor ministere și le dă mai mult sau mai puțin în funcție de influența pe care o are fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat azi și este regretabil acest lucru, fiindcă mi se pare că bugetul seamănă mai degrabă cu un fel de mâncare cu carne cu varză. E poate varză de Bruxelles, dar nu mă încântă lucrul ăsta”, a susținut Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, el a spus că regretă faptul că votul exprimat, miercuri, asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016 reflectă „rolul pe care Parlamentul și-l asumă, (…) un rol care este din ce în ce mai decorativ prin faptul că pune pe primul rând viteza”. „Avem, în ultima vreme, multe inovații politice — Guvern tehnocrat, acum facem dezbaterile după vot. Vă atrag atenția că dezbaterile, în mod normal, aveau loc înainte de vot și explicația votului era oarecum secundară. Îmi asum vina de a nu fi fost prezent mai devreme în sală, pentru că eu îmi imaginam că azi suntem totuși la cea mai importantă dezbatere politică într-un an, pe legea fundamentală a bugetului, lege care ar fi trebuit să ne dea o imagine clară pe care acest Guvern o are pentru viitorul României. Ar fi trebuit să desenăm prin buget ce fel de Românie vrem”, a mai spus Tăriceanu. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016. S-au înregistrat 309 voturi pentru și 13 voturi împotrivă.

Pambuccian: Bugetul pe zona dezvoltării tehnicității este absolut mulțumitor

Liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a declarat miercuri că bugetul de stat pe anul 2016 este „absolut mulțumitor” pentru dezvoltarea domeniului tehnic. „Noi am votat bugetul acesta pentru că doar a avea un buget configurat într-un anumit fel nu este în mod automat o garanție că efectele lui în societate vor fi similare cu felul în care el a fost configurat. Din punctul de vedere al zonei de care se ocupă grupul nostru parlamentar cu precădere, și anume cel al dezvoltării tehnicității, e un buget bun, absolut mulțumitor, atât din punctul de vedere al valorilor, cât și din punctul de vedere al conținutului. Sumele care încep să fie îngrijorătoare, dacă vom corobora bugetul cu fiscalitatea, încep să fie cele din zona IMM-urilor și aici aș vrea să vă rog, domnule prim-ministru, să aveți grijă ca IMM-urile să nu fie afectate de o serie de măsuri fiscale care există în momentul de față și care le vor afecta în rău”, a afirmat Pambuccian, după votul dat în Parlament proiectului bugetului de stat pe anul viitor. El a adăugat că este un buget „orientat spre învățământ și cercetare” mai mult decât bugetele din trecut, iar acesta este un lucru pozitiv. „Vreau să vă mai rog: mare atenție la calitatea celor care gestionează, nu la nivel central, ci în zonele extrem de capilare, fondurile europene. Sunt foarte mulți oameni acolo care nu știu meserie, nu au rea-voință dar nu știu ce trebuie făcut. Acolo trebuie produsă rapid o schimbare, că altfel vom avea o absorbție scăzută și vom vedea organizații falimentate”, a precizat Pambuccian.

Fenechiu: Grupul parlamentar național democrat s-a abținut la votul pe bugetul de stat

Grupul parlamentar național democrat s-a abținut la votul exprimat pe proiectul bugetului de stat pe anul viitor, a anunțat miercuri deputatul Daniel Fenechiu. „Credem că România are nevoie de viziune, are nevoie de măsuri pe termen lung, are nevoie de speranță. Având în vedere toate acestea, Grupul parlamentar național democrat s-a abținut la votarea bugetului pe anul 2016”, a afirmat Fenechiu, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. El și-a exprimat speranța că Executivul va reuși să vină cu „acele măsuri care să dea speranță și încredere românilor și mai presus de toate să le genereze încrederea că va veni în România și bunăstarea”. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016. S-au înregistrat 309 voturi pentru și 13 voturi împotrivă.

Erdei Istvan (UDMR): Noi am votat ‘da’ pentru aspectele pozitive ale legii bugetului

Deputatul UDMR Erdei Istvan a precizat, miercuri, că grupurile Uniunii din cele două Camere ale Parlamentului au votat în favoarea adoptării proiectului bugetului de stat pentru anul 2016 „pentru aspectele pozitive” pe care actul normativ le conține. „Considerăm noi că această lege a bugetului are și aspecte pozitive și aspecte negative. Noi am votat ‘da’ pentru aspectele pozitive. Ca să subliniez câteva din aceste aspecte pozitive — o atenție mai mare acordată investițiilor în infrastructura rutieră și cred că mulți dintre dvs. știu că vorbesc despre autostrada Transilvania. (…) Sperăm că noua formulă de echilibrare a bugetelor locale o să aibă un succes mai mare decât cel din 2015. Sperăm că readucerea în rolul lor a consiliilor județene în a echilibra bugetele locale, comunale, orășenești, municipale este un semn pozitiv spre descentralizare”, a spus acesta la explicarea votului. Deputatul UDMR a adăugat că, deși alocările pentru domeniul Educației” nu sunt la nivelul așteptărilor, nu sunt la nivelul celor 6 procente din PIB”, parlamentarii Uniunii își exprimă speranța că sumele alocate vor fi suficiente pentru „a duce la îndeplinire cele prevăzute în Legea Educației”. „Salutăm alocările sumelor pentru sprijinirea activității organizațiilor minorităților naționale. Referitor la legea bugetului de asigurărilor sociale, este un act de curaj din partea Guvernului că al doilea an consecutiv nu respectă Legea pensiei în calcularea punctului de pensie, ci are curajul să îl mărească. Avem o creștere de la 4,3% cât a rezultat din formula aplicată la 5% și pentru asta am considerat că vom vota această lege”, a mai spus Erdei Istvan. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016. (AGERPRES)