Mainile nespalate, „poarta” pentru infectiile nosocomiale

Infecțiile nosocomiale produc anual moartea a 90.000 de pacienți din întreaga lume.

Mâinile reprezintă calea cea mai bună de transmitere a infecțiilor, astfel încât în unitățile spitalicești spălatul pe mâini este absolut obligatoriu după orice procedură realizată de personal. S-a demonstrat științific că o igienă temeinică a mâinilor reduce considerabil răspândirea bacteriilor în spitale.

Asistentele, doctorii, întregul personal medical pot să își contamineze mâinile doar făcând lucruri extrem de simple precum: luând tensiunea sau pulsul pacientului, atingând pacientul sau așternuturile acestuia, atingând echipamentul din spital.

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, în 2009, nu mai puţin de 8.583 de români au căpătat o nouă infecţie nosocomială (dobândită pe perioada cât au stat în spital).

Totuși, numărul este în scădere faţă de 2008, când s-au înregistrat 9.677 de cazuri. Însă, se pare că numărul oficial nu este şi cel real, majoritatea spitalelor raportând un număr mai mic de infecţii intraspitaliceşti de teama sancţiunilor.

Ultima statistică a Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii Bucureşti din cadrul Ministerul Sănătăţii arată că infecţiile intraspitaliceşti s-au redus în România, comparativ cu anul trecut.

Potrivit datelor, Bucureştiul, Clujul şi Iaşiul au înregistrat cele mai multe infecţii nosocomiale.

Comisia Europeană propune pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) un set de instrumente pentru aplicarea unor măsuri eficiente de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Comisia Europeană a finanţat o reţea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).

În 2008, Comisia Europeană a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranţa pacientului, inclusiv prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale, iar în 2009, Consiliul a adoptat o recomandare ce stabileşte cadrul pentru prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti. Măsurile prevăzute cuprind acţiuni de prevenire în unităţile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienţilor şi susţinerea cercetărilor privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale.

Odată cu apariția microbilor rezistenți la antibiotice, ceea ce noi numim astăzi igiena mâinilor, care include atât spălatul pe mâini, cât și folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool, a avut parte de o revenire impresionantă în instituțiile de sănătate din întreaga lume. Studiile din ultimii ani au arătat că, în timp ce se îngrijesc de pacienți, membrii personalului din spitale se spală pe mâini doar în 40-60% dintre cazurile în care ar trebui să o facă. Aceste cifre sunt alarmante având în vedere că acum știm că infecțiile se transmit de cele mai multe ori prin contact direct.