Alaptatul exclusiv, vaccinarea la timp, asistenta specializata imediat dupa nastere ar putea reduce mortalitatea la nou-nascuti

Peste 40% dintre cazurile de decese infantile înregistrate anual în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani se întâmplă la nou-născuți sau în prima lună de viață a bebelușilor, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Principalele cauze ale mortalității la nou-născuți sunt subgreutatea, infecțiile, asfixierea sau traumatismele suferite în timpul nașterii.

Cele mai multe dintre decese au loc în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la îngrijirea de specialitate este deficitar.

De fapt, până la 60% dintre cazuri ar putea fi prevenite, dacă nou-născuții ar beneficia de asistență specializată atât la naștere, cât și în prima săptămână de viață, la domiciliu, precizează OMS.

În plus, alăptarea exclusivă a nou-născutului este una dintre principalele măsuri care ar trebui indicate mamelor de către personalul medical în perioada imediat după naștere, alături de vaccinarea la timp, măsuri care ar contribui la reducerea mortalității la nou-născuți.În același timp, supravegherea atentă a bebelușului pentru identificarea posibilelor infecții, a problemelor de alimentație, a dificultăților respiratorii, a febrei sau a convulsiilor și acordarea asistenței necesare, este la fel de importantă pentru a preveni eventualele complicații care pot apărea și a evita cât mai multe dintre decesele care se petrec în rândul nou-născuților, mai arată raportul OMS.

O nouă ediție Pneumo Road Show a fost organizată la Cluj de către Societatea Română de Pneumologie și a vizat și de această dată importanța abordării interdisciplinare a bolilor pulmonare.