Breaking News

Zece editii de „Hai la teatru!”

Festivalul “Hai la teatru!” – festival concurs al trupelor din şcolile şi liceele judeţului şi oraşului Iaşi, organizat de Teatrul „Luceafărul” Iași, va ajunge, în 2016, la ediția a X-a. Evenimentul, unul dintre primele de acest gen din țară, este programat în zilele de 21 și 22 martie.
Manifestarea va avea, ca de obicei, trei secţiuni: clasele I – IV, clasele V – VIII, clasele IX – XII, iar premiile vor fi acordate pe aceste categorii de vîrstă. Trupele interesate trebuie să depună la secretariatul teatrului sau să expedieze prin poştă (str. Grigore Ureche nr. 5, Iaşi), pînă la data de 25 februarie, o înregistrare video a spectacolului propus (CD sau DVD) însoţită de o prezentare a formaţiei (nume, activitate, componenţă, profesor coordonator, participări la manifestări similare, palmares etc). Materialele vor fi însoţite de precizarea “Pentru Festivalul «Hai la teatru»!”.
Selecţia va fi făcută de organizatori, iar ansamblurile vor fi înştiinţate de rezultate pînă cel tîrziu la data de 4 martie. Este acceptată o singură propunere din partea fiecărei trupe, alta decît cele care au fost prezentate la ediţiile precedente. Durata reprezentaţiei trebuie să fie de cel puţin 15 minute şi de cel mult o oră. Se pot înscrie spectacole în limba română, dar şi în limbi străine.
Festivalul “Hai la teatru!” a dezvoltat de-a lungul anilor o adevărată tradiție a acestui gen atît de important, teatrul școlar, fiind prima manifestare de gen din Iași și din regiune, devenind un exemplu pe care l-au urmat și alți organizatori. Mulți elevi participanți la „Hai la teatru!” au optat pentru o carieră artistică și au devenit actori, alții au utilizat cu brio abilitățile dobîndite prin exercițiul teatral în profesiuni precum jurnalismul, avocatura, vînzările, activitatea la catedră etc. La „Hai la teatru!” au participat, ca invitati, și trupe de teatru școlar din Suceava, Botoșani și Chișinău. An de an au fost prezente trupe ieșene cu palmares internațional (Mooz, Les Apos – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, coordonator Mira Cucinschi, cele de la Palatul Copiilor coordonate de Ana Heghyi etc.), dar în fiecare an au apărut și trupe noi, multe din mediul rural, care dovedesc impactul Festivalului nostru asupra elevilor și cadrelor didactice.