Comunitatea academică a Universității Apollonia din Iași a îndrăznit să ia taurul de coarne și să adune în aceeași sală, la propriu, și la aceeași masă, la figurat, majoritatea forțelor politice responsabile, dar și pe cele ale societății civile, care au demonstrat astfel, prin prezența lor la Forumul Dezvoltarea Durabilă a Județelor din Moldova, că le pasă de ceea ce se întâmplă în această parte de țară ”uitată de restul României”
Invitațiile au fost trimise de la Președinție, Guvern, Consiliile Județene și primăriilor din cele opt județe ale Moldovei: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea.
Au fost invitate și personale din aceste instituții, care se ocupă în mod direct cu programele de dezvoltare ale localităților respective. Au fost trimise invitații și la Academia Română, cunoscut fiind efortul acestei instituții privind scrierea Strategia de Dezvoltare a României 2013-2020-2035.
Președenția nu are timp pentru o astfel de dezbatere care privește viața a peste patru milioane de români. Ministerul Dezvoltării, după un răspuns încurajator a revenit și și-a anulat intenția de a participa la Iași la această dezbatere, amintindu-și că nu are pe cine să trimită. Ministerul Muncii, Ministerul Justiției au răspuns la fel de lapidar că nu va veni nimeni la Iași, astăzi, pe 5.02.2016. Poate pentru că este vineri, început de weekend și cine să-și piardă timpul pe la Iași, să strângă tot felul de plângeri deja știute privind polul sărăciei, uitării Moldovei în majoritatea programelor de dezvoltare, de la autostradă la programe europene semnificative, cu acoperire regională.
Este îmbucurător că șapte din cele opt județe ale Moldovei și-au anunțat prezența: Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui, Bacău, Iași, Galați, mai puțin Vrancea, ”țara lui Marian Oprișan”, proaspăt spălat de o hotărâre definită a instanței de judecată, care încă nu a trimis un sol din județul în care Moldova se termină la Milcov, râul pe care poezia lui Vasile Alecsandri sugera ”să-l secăm dintr-o sorbire”. Poate de aceea, într-o paranteză fie spus, pentru a-i salva apa, vrâncenii s-au dovedit a fi unii dintre cei mai mari producători de vin ai țării.
Dar, nu despre licoarea bahică este vorba aici, chiar dacă, citind printre rânduri, atâta nepăsare, atâta reticenţă față de Moldova nu pot crea decât același efect de amețeală și de instabilitate care te culcă la pământ.
Vom rămâne astăzi, alături de politicienii noștri, alături de demnitarii noștri locali, alături de oamenii de afaceri, de societatea civilă, de presă, tot…doar între noi. Vom fi puși în situația de a vorbi, de a dezbate, de a semna Declarația de la Iași, de a ne zbate, de a ne plânge, de a ne înfuria, de a ne aminti cât de vitregită a fost Moldova, de-a lungul celor 157 de ani, câți au trecut de când Iașii au cedat Bucureștilor dreptul de a fi capitala României, chiar dacă, la acea vreme, capitala Moldovei avea toate datele necesare să fie capitala de facto a României.
Reacția Bucureștiului a fost una pe care am anticipat-o înainte ca să decidem cine va participa la acest forum, privind dezvoltarea durabilă a Moldovei, în condițiile în care tot cu ochiul liber se poate constata izolarea, părăsirea, ignorarea acestui teritoriu din Estul României, poate cel mai aproape de sintagma pe care și-o asumă țara , de a fi la răscruce de vânturi. Trebuie să ne obișnuim cu acest adevăr brutal spus, sângeros și nedrept prin care Bucureștiul nu ne înghite, nu ne ia în seamă, chiar și numai pentru că, cu siguranță că nu mai știe nimic despre Moldova de dincoace de Prut. Este mult prea concentrat pe partea stângă a Prutului, acolo unde, spre nedumerirea noastră, există și Republica Moldova care dă bine în imagine, dacă ea este strânsă în brațe de guvernul României cu sediu în Piața Victoriei din București. Dar, noi nu băgăm zâzanie între frați. Nouă, moldovenilor, ne pasă doar de România, oricât de nemiloasă este ignoranța celor care se numesc guvernanți, de regulă proveniți din Cluj (alias Transilvania), din Muntenia cu tot cu Oltenia, Moldova fiind în continuare considerată gulagul celor care sunt pedepsiți în limba română, chiar dacă aceștia construiesc majoritar identitatea națională a României.
Moldova, trezește-te! Rușine București, alias Iohannis, Tăriceanu, Zgonea, Cioloș! Cum de fapt rușine ar trebui să le fie și celor care astăzi se răsucesc în mormânt sau cei care se vor răsuci după ce vor pleca cu picioarele înainte din politică!