Breaking News
Adi Cristi
Adi Cristi

ÎNTOARCEREA DIN NOU LA LEGE

Liberalii se văd în situația de a-și linge rănile pe care singuri și le-au făcut, în zbaterea lor de a fura startul la alegerea primarilor. Spaima că nu vor reuși să atingă scorul prognozat, acela care să-i facă câștigătorii alegerilor locale, a produs această tăvăleală de om bolnav de epilepsie, uitând că legea despre care se face astăzi vorbire atât de agresiv, este de fapt creația USL, alianță politică din care a făcut parte și PNL. Este adevărat, liberalii nu erau atunci, în momentul în care s-a votata alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, otrăviți cu PDL!

Alina Gorghiu s-a înfrățit cu Vasile Blaga, ceea ce ar putea să însemne, sub formă de alegorie, înfrățirea gazelei cu mistrețul cu colț de argint.

Spaimele Aline Gorghiu, în special, au fost direcționate înspre o mutare pompieristică, privind schimbarea legii alegerilor locale, schimbare care să le asigure victoria sau cel puțin să nu piardă mai mult decât au câștigat la alegerile din 2012, momentul de grație al USL, atunci când PSD și PNL și-au împărțit frățește tot ceea ce au câștigat, fără a mai ține cont de zestrea politică a social-democraților, parte din care a fost dăruită partenerilor de alianță, cu un altruism greu de înțeles în condițiile de azi, când din nou s-a demonstrat că facerea de bine este, înainte de toate, o pierdere sigură! (Alegem această condiție doar pentru a ne păstra într-un limbaj academic.)

Astăzi, liberalii trebuie să reînvețe să se descurce singuri, să-și amintească sloganul vechilor liberali ”prin noi înșine”. Un astfel de exercițiu de respirație cu votul la tâmplă a produs în tagma liberalilor, înregimentați în PDL, un seism major, cutremurând alianța și mai ales proiecția acesteia pe viitorul imediat lunii iunie a anului 2016.

Partidul Național Liberal începe să înțeleagă, în sensul priceperii, că nu mai sunt ei urmașii lui Brătianu, chiar și numai pentru că populari europeni fiind acum nu mai au ce căuta în familia liberalilor europeni. Acum s-au așezat la aceeași masă cu Victor Orban, cu Angela Merkel. Alții sunt liberalii care pot să se legitimeze cu această doctrină politică, atâta timp cât aceștia nu s-au înstrăinat de ALDE, luând chiar denumirea acestei alianțe europene, în care vom găsi pe acei liberali care au refuzat migrarea forțată peste noapte de la liberali la populari europeni.

Poate de aceea alianța politică dintre PSD și ALDE este prezentată de cele două partide ca fiind confirmarea că USL trăiește, atâta timp cât programul de guvernare al USL, votat de 70% din electorat în 2012, rămâne grila pe care electoratul o poate folosi la evaluarea rezultatelor guvernării locale, la începutul verii anului 2016.

Un astfel de exercițiu democratic a înspăimântat-o într-atât pe Alina Gorghiu, încât distinsa domniță a dat fuga la Cotroceni, apoi la Palatul Victoria, încercând să-și desfășoare aducerile aminte, prin care trebuie să se înțeleagă faptul că, dacă cei doi respiră astăzi aerul puterii, atunci mai ales lor, liberalilor Marelui PNL, li se datorează noul lor destin!

Dar, nimeni nu poate să mai forțeze pe cineva , fie el și președinte sau prim ministru, să se facă că nu înțeleg legea, astfel încât, ordonanțele de urgență să încerce să salveze ceea ce realitatea curentă (bunul simț, dar și prevederile legii) nu o mai poate face, în condițiile în care DNA a demonstrat că nu are nici tată și nici mamă.

Alina Gorghiu a dorit să scoată castanele fierbinți cu mâna demnitarilor amintiți, încercând astfel să salveze PNL, să-l forțeze pe președinte ”să întoarcă un serviciu făcut în 2014”, la alegerile prezidențiale, fără însă ca PNL să-și poată revendica la modul direct această performanță a lui Klaus Iohannis, care a ajuns președinte cu ajutorul Facebook-ului și nicidecum a PNL.

Pe liberali îi sperie alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, nu din mare grijă față de electoratul căruia nu i se mai permit să mai voteze o dată, finala primilor doi clasați, cât mai ales nu le mai dă posibilitatea orchestrării jocurilor politice, negocierilor unor alianțe, care se vor dovedi mai apoi, otrăvitoare și vor produce pagube mult mai mari decât un prima ales într-un singur tur de scrutin care este în măsură mai apoi să-și construiască singur o majoritate funcțională în consiliile locale.

Alianța politică declarată în Parlamentul României aduce astfel liniștea și în tabăra liberală, a celor care au reușit să se dezmeticească și să creadă că totul este posibil, doar dacă legea le va permite acest lucru. Deocamdată legea nu le permite ceea ce ei au încercat să forțeze. Nu le permite din cauză de majoritate politică în Parlament.