CÂND DEȘTEPTAREA NU MAI POATE FI ADORMITĂ

America, habemus președinte! Joe Biden se pregătește să fie uns al 46-lea președinte al SUA. Donald Trump este pe punctul de a se îneca în propria sa nebunie, în intensitatea căreia a condus America patru ani, mai mult distrugând decât construind.
De dincolo de ocean ne vine acest curent rece de identificare a valorilor democrației prin această ceață din ce în ce mai groasă și mai impenetrabilă, din spatele căreia se aude doar un chițcăit de chinez, sub formă de râs batjocoritor la adresa sistemului propus lumii ca fiind cel mai performant.
Poate fi ceea ce a mai fost sau ceea ce a fost, doar că acum, în timpul lui Donald Trump, și-a demonstrat slăbiciunile din interior, în momentul în care președintele astfel ales este în stare să-l arunce în aer, prin strigătele din familia; ”Săriți, prindeți hoțul!”
Dar, actualul președinte Donald Trump refuză să predea mandatul, să părăsească Casa Albă. Va fi dat afară de gărzile care i-au asigurat protecția în momentul în care Justiția americană va valida rezultatul votului.
Chiar dacă, în timpul mandatului său, Donald Trump a ignorant legea, a demonstrate că este în stare să fie mai presus de lege, chiar dacă principalii săi colaboratori, cu ajutorul cărora a câștigat lupta de acum patru ani, când a devenit al 45-lea președinte al SUA, l-au prăsit acuzându-l de ilegalități, chiar dacă același Donamld Trump a reușit să conducă lumea (și nu doar America) prin gesturi surprinzătoare și greu de intuit, astăzi a ajuns cuţitul l a os tuturor celor cărora li s-a oferit o alternative. Aceasta s-a numit Joe Biden, un democrat care este mai ușor de pornit, decât de stăpânit vulcanul din Trump World Tower din New York.
Fire independentă, Donald Trump a ajuns astăzi să facă decontul ”lăsării la vatră” de la Casa Albă. ”A fost un elev turbulent, făcând nebunii la școală. Din cauza acestor probleme de comportament, pentru a-l disciplina, tatăl său a decis să-l înscrie pe Donald la vârsta de 13 ani la Academia Militară din New York (NYMA) din Cornwall, unde el a terminat clasa a opta și a absolvit liceul în 1964”.
Pentru a-i înțelege comportamentul de astăzi, după ce a prins pe picior greșit întreaga lume, de la înălțimea funcției sale de Președinte al SUA, trebuie să mai privim în trecutul său de adolescent, acolo unde și-a pus în valoare agresivitatea, în primul rând. ”Donald Trump a participat la exercițiile militare de mărșăluire, a purtat uniforma militară și a obținut mai multe premii academice, dar s-a dezvoltat și pe latura sportivă practicând fotbalul european și cel american și baseballul. În ultimul an de studii a atins gradul de căpitan, fiind comandant al cursanților, însă a fost retrogradat din poziția de șef comandant al cursanților și transferat într-o altă funcție după o pretinsă hărțuire a unui nou student din anul întâi în cazărmile sale de către unul dintre subordonații lui Trump; Trump a descris transferul său ca „o promovare”. În 2015, el a spus unui biograf că NYMA i-a dat „mai multă instruire militară decât celor mai mulți tipi care luau calea milităriei”. În 1983, Fred Trump a declarat într-un interviu că Donald „a fost un băiat destul de brutal când era mic”.
În timp ce, Joe Biden a rămas în tranșee, vigilent și gata oricând de atac, Kamala Harris noul vicepreședinte al SUA, din mijlocul unui câmp îi dă telefon celui care a devenit președintele SUA. În același timp, Donald Trump se ascunde la o pretinsă partidă de golf, în timp ce, la Wasinghton și New York, America a ieșit în stradă să sărbătorească victoria lui Joe Biden.
Donald Trump începe să se facă mic, din ce în ce mai mic și mai neînsemnat, amplificându-și această metamorfoză de lipsa culturii de a ști cum se pierde o bătălie. S-ar putea, în condițiile în care nu-și va reveni urgent, ca întreaga sa imagine de președinte al SUA, în perioada 2016-2020, să fie una de șoarece, de guzgan speriat și fugărit prin toate catacombele lipsei de bun simț, a unei aroganțe care nu-și mai justifică interesul oamenilor scorțoși.
Fără coloană vertebrală, cei 1,9 metri încă prezidențiali, se pot transforma într-un preș, de care să-și şteargă galoșii toți cei care au fost târâți prin noroaiele vremurilor căzute la picioarele lui Donald Trump până în momentul în care deșteptarea nu mai poate fi adormită în nici un fel.

ADI CRISTI