Împrumutarea căștilor, nerecomandabilă din cauza pericolului de transmitere a bacteriilor
Căștile sunt un cuib de bacterii, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, așa încât împrumutarea lor nu este recomandabilă, arată Kelly Reynolds, expert în bacteriologie. Experta precizează în primul rând că cerumenul din urechi joacă un rol primordial, protejându-ne de germeni și de praf. „Fiecare om are propria sa +floră bacteriană+ în urechi, este normal și acest lucru nu provoacă infecții”, arată Reynolds, citată miercuri de 7sur7.be.
Situația devine problematică în contextul deplasărilor peste tot cu căștile — ele sunt puse în geantă, pe câte o masă, etc. „Cercetări efectuate în acest sens au demonstrat că prin căști crește de 11 ori numărul bacteriilor prezente în urechi”, susține specialista.
Din acest motiv împrumutarea căștilor nu este deloc o idee bună. Chiar dacă este vorba de partenerul cuiva sau de vreun membru al familiei, din partea acestuia vin noi bacterii, care pot provoca ciuperci, coșuri, otite sau alte infecții. „Bacteriile se dezvoltă mai ușor în ureche, mai ales dacă se utilizează căști în timpul practicării unui sport, în condiții de căldură și transpirație”, mai spune Reynolds.
Soluția recomandată este dezinfectarea căștilor cel puțin o dată pe săptămână, păstrarea lor într-o cutiuță și mai ales renunțarea la a le împrumuta indiferent cui.