Unifarm aduce 400.000 de cutii de Euthyrox în țară

Ministerul Sănătății a intodus de vineri în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) prețurile pentru două loturi de Euthyrox (substanța activă levotiroxină sodică) aduse în țară de compania de stat Unifarm.

Astfel, începând de vineri sunt adăugate în Canamed două variante de Euthyrox – 75 micrograme (µg) și 125 micrograme -, pentru care deținătorul autorizației de punere de piață este Unifarm.

Astfel, începând de vineri sunt adăugate în Canamed două variante de Euthyrox – 75 micrograme (µg) și 125 micrograme -, pentru care deținătorul autorizației de punere de piață este Unifarm. Pentru fiecare variantă sunt prevăzute câte 200.000 de cutii, numărul total de cutii fiind de 400.000. Varianta Euthyrox 75 µg are un preț maxim cu TVA de 21,39 lei pentru o cutie cu 4 blistere a câte 25 de comprimate, în timp ce Euthyrox 125 µg are un preț de 27,32 lei cutia.

Este încă o încercare a a rezolva criza Euthyrox, cu care se confruntă pacienții din România de la începutul acestui an.

Circa 750.000 de pacienți din România au nevoie de medicamentul Euthyrox, indicat terapeutic în tratamentul guşii tiroidiene (în special la adulţi, atunci când iodul nu este indicat), ca tratament de substituţie în hipotiroidism, tratament de supresie în cancerul tiroidian și tratament de substituţie pe parcursul terapiei antitiroidiene a hipertiroidismului.

Săptămâna aceasta, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că lipsa medicamentului Euthyrox din România nu a fost generată de exporturi paralele sau de limitarea cantităţilor puse pe piaţă de către producător, ci de creşterea consumului generată de achiziţiile supradimensionate ale pacienţilor. (sursa: www.360medical.ro)