Macovei îi cere din nou lui Iohannis să nu promulge modificările legii privind finanțarea partidelor

 

Europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat, din nou, președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament legea prin care partidele sunt iertate de datorii în campania electorală sau să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la acest subiect. „Nu ați răspuns la scrisoarea pe care am înregistrat-o la Palatul Cotroceni și nici nu ați comunicat opiniei publice ce veți face cu această lege. Revin cu solicitarea de a o trimite la Curtea Constituțională sau de a o retrimite în Parlament, pentru că promulgarea ar însemna acordul dumneavoastră pentru fraudarea alegerilor”, susține Monica Macovei, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Macovei adaugă că modificările aduse Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale stabilesc că, în campania electorală, conturile bancare ale partidelor politice „au statut de afectațiune specială și nu sunt supuse executării” și că pe 1 aprilie a înregistrat, la Palatul Cotroceni, o scrisoare prin care îi atrage atenția președintelui Iohannis că această lege „este imorală, ilegală și discriminatorie, acordând privilegii partidelor politice cu datorii și punându-le deasupra legii, cu încălcarea regulii constituționale a egalității în fața legii”.

„Camera Deputaților, cameră decizională, a votat pe 30 martie proiectul de lege care modifică Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Potrivit modificărilor, (…) partidele politice parlamentare au decis prin lege ca în campania electorală să nu le mai fie blocate conturile, chiar dacă au datorii către stat sau creditori privați și, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF. Această modificare a legii este ilegală și neconstituțională, pentru că, de exemplu, acordă privilegii, intervine asupra atribuțiilor legale ale altor instituții, precum ANAF, și afectează activitatea unor firme private care trebuie să-și recupereze banii pentru serviciile și bunurile acordate partidelor politice”, a scris Macovei în scrisoarea adresată șefului statului.

Ea arată că această modificare legislativă „este profund discriminatorie”, în defavoarea partidelor fără datorii și în defavoarea oamenilor cu datorii.

„Niciun cetățean român nu este iertat de datoriile la bancă, la serviciile de utilități publice sau către privați, ci trebuie să le plătească. De ce partidele cu datorii nu trebuie să și le plătească? Dacă un cetățean român are datorii, pe el cine îl iartă de plata datoriilor? Nimeni! Câți oameni și-au pierdut case, mașini luate în leasing, câți oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertați de datorii? Nu. Dar cei care fac legile în Parlament se iartă singuri de datorii”, subliniază Monica Macovei.