La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a deschis, joi seara, cea de-a X-a ediție a Festivalul Internațional ‘Shakespeare’, eveniment cotat de specialiști drept unul dintre cele mai importante din lume și care în acest an se derulează pe parcursul a zece zile. Directorul Festivalului Internațional „Shakespeare”, Emil Boroghină, a afirmat la ceremonia de deschidere că manifestarea a crescut de la o ediție la alta, iar anul acesta a ajuns la a X-a ediție, în 2016 când întreaga lume sărbătorește 400 de ani de la trecerea în eternitate a lui William Shakespeare.
„Suntem bucuroși că acest festival figurează în rândul marilor manifestări europene și mondiale dedicate marelui Will. Obiectivul acestui festival a fost de a invita în România cei mai mari regizori ai lumii și cred că am reușit să-l realizăm. Dincolo de aceasta, organizăm sesiuni științifice excepționale în colaborare cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru și Asociația de Cercetare Europeană „Shakespeare”. Sperăm să producem și de această dată iubitorilor de teatru mari bucurii”, a spus Boroghină.
Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, le-a adresat bun venit invitaților și a afirmat că prin acest astfel de manifestări Craiova demonstrează lumii întregi că este o capitală culturală.
„În aceste zile Craiova este capitala mondială a teatrului și din întreaga lume vor veni personalități cu care țările lor se mândresc și în aceste zile vor veni aici la Craiova. De asemenea nu trebuie să uităm că vom avea și Premiul Europa pentru Teatru la Craiova și în perioada următoare spectatorii se vor putea bucura de momente unice”, a spus primarul Craiovei.
Festivalul a fost deschis de către Teatrul Saytama din Tokyo cu o interpretare a piesei ‘Richard al II-lea’, în viziunea regizorului Yukio Ninagawa, un spectacol grandios în care au jucat peste 70 de actori, din cele două trupe — cea în care media de vârstă a actorilor este de 77 de ani și cea în care media de vârstă este de 26 de ani.
„Suntem foarte bucuroși că teatrul japonez este prezent la deschiderea festivalului de teatru cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg. Piesa „Richard al II-lea” este interpretată de teatrul Saytama sub conducerea lui Yukio Ninagawa, unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai Japoniei, un spectacol foarte potrivit pentru deschiderea festivalului prin interpretarea minunată a mai multor generații de actori. În Japonia structura teatrului se dezvoltă din ce în ce mai mult”, a spus Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei la București.
Prezent la deschiderea festivalului, Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Român, a afirmat că dacă întreaga economie românească, dacă statul român ar avea dezvoltarea pe care a avut-o arta teatrală românească, probabil că am fi ca țară, ca populație una din cele mai fericite din lume.
„Această a X-a ediție a Festivalului se bucură deja de un renume prin excelența trupelor și spectacolele din întreaga lume care sunt prezente aici. ICR nu a făcut decât să intre în obiceiul său, să sprijine valorile românești. Dacă întreaga economie românească, dacă statul român ar avea dezvoltarea pe care a avut-o arta teatrală românească probabil că am fi ca țară, ca stat, ca populație una din cele mai fericite din lume. Cred cu tărie în valoarea creativității românești, cred cu tărie în teatrul românesc”, a spus directorul ICR.
Nigel Townson, director al British Council Romania, a afirmat că prezența britanică la această ediție a festivalului este foarte puternică, iar Shakespeare este veșnic și universal.
„Piesele sale sunt traduse în peste 100 de limbi, sunt studiate în jumătate din școlile lumii, numele lui Shakespeare este menționat de peste 100 de ori pe site-ul internet The Movie Database, cu toate că s-a născut cu 300 de ani înainte de inventarea filmului, cel mai căutat scriitor pe Google este Shakespeare, cel mai căutat citat pe Google este „A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea”. Deci, într-adevăr, Shakespeare este veșnic și universal”, a spus Nigel Townson.
Vineri, în cea de-a doua zi de festival, publicul îi va întâlni pe actorii trupei Abrahamse&Meyer Productions, singura companie de teatru clasic independent din Africa de Sud, care vor pune în scenă, la Casa de Cultură a Studenților din Craiova, una dintre cele mai vechi reprezentații consemnate ale piesei ‘Hamlet’, din timpul vieții lui Shakespeare, ce a avut loc pe coasta de est a Africii de Sud, când, în 1608, echipajul navei Red Dragon (Dragonul Roșu) aparținând Companiei Indiilor Orientale a jucat ‘Hamlet’ la bordul navei. Această reprezentație istorică servește ca inspirație pentru producția realizată de regizorul Fred Abrahamse.
La Festivalul ‘Shakespeare’ va fi prezent și Teatrul Kasbah Arghya din India, care va prezenta, la Departamentul de Teatru al Universității din Craiova, spectacolul ‘Macbeth Badya’, în regia lui Manish Mitra, considerat drept creatorul unui nou limbaj teatral și al unei metodologii de pregătire a actorului.
În cadrul festivalului sunt invitate și alte trupe celebre din diverse colțuri ale lumii: Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu ‘Richard al III-lea’, în regia lui Thomas Ostermeier, Teatrul „Shakespeare Tobacco Factory” din Marea Britanie, cu ‘Hamlet’, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu ‘Comedia erorilor’, în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu ‘Hamlet’ realizat de Kelly Hunter, experimentul ‘Iulius Caesar’ al lui Romeo Castellucci, pus în scenă la Societatea ‘Raffeallo Sanzio’ din Cesena.
Potrivit organizatorilor, la Naționalul craiovean vor performa și actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa ‘Macbeth’, pusă în scenă de Luk Perceval, care vine cu prima sa producție din Rusia direct în Bănie. Casa Baltică din Sankt Petersburg va prezenta publicului o versiune a tragediei shakespeariene în care jocul de lumini și umbre spune toată povestea. Au fost programate, de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia și India, concerte cu lucrări inspirate din creația shakespeariană, realizate de formații din Marea Britanie, Portugalia, Belgia și Statele Unite ale Americii.
Un spectacol inedit al festivalului va fi cel prezentat de Mira — Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o sinteză artistică între dans, teatru și acrobație ce va avea loc sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 22.30, pe acoperișul Teatrului Național ‘Marin Sorescu’ din Craiova și care a fost conceput special pentru Festivalul Internațional ‘Shakespeare’ Craiova 2016.
Alături de invitarea unor mari spectacole, o altă componentă importantă a festivalului este cea a comunicărilor științifice, prezentate în cadrul ‘Sesiunii de shakespeareologie’, aflată sub patronajul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT), și Conferința Internaționala Shakespeare, realizată în colaborare cu Asociația Europeană de Cercetare Shakespeare, unde vor fi susținute comunicări de shakespeareologi și critici de teatru de reputație mondială. Între aceștia: profesorul emerit Stanley Wells, președinte al Birth Place Trust din Stratford-upon-Avon, Paul Edmondson, vicepreședinte al aceluiași for; profesorul Michael Dobson de la Universitatea din Birmingham, director al Institutului Shakespeare de la Stratford-upon-Avon; John Elsom, George Banu,Ian Herbert și Yun Cheol Kim, președinți de onoare ai A.I.C.T., Margareta Sorensen – președinte executiv al A.I.C.T.; Michel Vais, secretar general; Octavian Saiu, secretar general adjunct al A.I.C.T.; prof. Maria Shevtsova —de la Universitatea din Londra etc.
De asemenea, vor fi organizate mai multe expoziții, între care cea de postere, fotografii și carte ‘Shakespeare 400’, realizată în colaborare cu Institutul Shakespeare de la Stratford-upon-Avon și British Council România, și expoziția de picto-gravură ‘Shakespeare ad Infinitum’ a artistei plastice Oana-Maria Cajal, autoarea mai multor piese de teatru montate peste ocean, premiată pentru dramaturgie de UNITER. Vor fi editate și lansate albume, cărți de specialitate și DVD-uri, printre care volumul ‘Silviu Purcărete și Teatrul Național Craiova — pelerini în marele teatru al lumii’ de Ludmila Patlanjoglu, ce va fi editat în limbile română, engleză și franceză de Institutul Cultural Român. Programul mai cuprinde ateliere teatrale studențești de arta actorului, regie, scenografie și teatrologie, precum și cele ale elevilor, realizate în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Universitatea din Craiova — Departamentul de Teatru și Colegiul Național ‘A.I. Cuza’ din București.
Ediția din acest an a festivalului se va desfășura atât în săli de spectacole ca cele de la Teatrul Național ‘Marin Sorescu’, Teatrul ‘Colibri’, Casa Studenților, în Aula ‘Buia’ a Facultății de Agronomie, Filarmonica ‘Oltenia’, cât și în spații neconvenționale precum holul Universității din Craiova, pe stradă sau în Piețele ‘Frații Buzești’, ‘Mihai Viteazul’, ‘William Shakespeare’ și în Portul Cultural Cetate.
Festivalul Internațional ‘Shakespeare’ este organizat de Fundația ‘Shakespeare’ și Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ și finanțat de Primăria și Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Uniunea Teatrală din România, Institutul Cultural Român și British Council România. Parteneri sunt Teatrul pentru Copii și Tineret ‘Colibri’, Casa de Cultură a Studenților, Universitatea din Craiova, Filarmonica ‘Oltenia’, Electroputere Parc Mall, Compania ‘Teatrulescu’, Teatrul ‘Anton Pann’ și Teatrul Municipal ‘Ariel’ din Râmnicu Vâlcea, Palatul Cultural ‘Theodor Costescu’ din Drobeta Turnu Severin, Centrul Cultural ‘Eugen Ionescu’ din Slatina.