Fasolea neagră este ideală pentru oricine. E bogată în fibre, fier şi nutrienţi şi, în acelaşi timp, are un conţinut sărac de calorii. Este ideală în dietele pentru slăbit, deoarece scade colesterolul şi intensifică arderile fără să afecteze imunitatea, pe care o stimulează.Este plină de antioxidanţi şi folaţi, dar şi de vitamina B6, motiv pentru care nu trebuie subapreciată în sarcină, căci îi va fi de ajutor atât viitoarei mame, care nu va lua excesiv în greutate, nu va avea probleme de tranzit intestinal şi nu va duce lipsă de fier, cât şi bebeluşului, care va avea oase puternice şi un sistem nervos sănătos.
Fasolea neagră este sortimentul cu cel mai mare conţinut de proteine dintre toate soiurile de fasole. În timpul sarcinii, nevoia de proteine creşte, căci ele determină dezvoltarea ţesuturilor fătului, dar şi ale uterului, placentei şi sângelui. Acest soi e, de asemenea, bogat în magneziu, potasiu şi vitamine, oligoelemente care nu sunt produse în mod natural de organism, dar fără de care o mulţime de procese vitale din corp nu s-ar putea realiza. Mămicile, dar şi femeile care se pregătesc de sarcină trebuie să ştie că fasolea neagră este bogată în molibden – element ce stimulează funcţionarea aparatului reproducător -, dar are şi o cantitate importantă de acid folic. Administrat înainte de sarcină, dar şi în primul semestru al acesteia, acidul folic scade cu până la 70% riscul de a avea un copil cu defecte neuronale prin dezvoltarea incompletă a creierului şi măduvei spinării.Fasolea neagră este colorată de o flavonoidă regăsită în alte fructe şi legume de culoare închisă, precum varza roşie, afinele sau coacăzele, numită antocianină. Flavonoidele reduc riscul apariţiei unor forme de cancer, precum cel de sân, de prostată sau de colon. În cosmetică, substanţa este folosită pentru că tonifică, decongestionează şi elasticizează pielea, mai ales în cazul tenurilor uscate şi obosite. În plus, fasolea neagră este superioară celorlalte tipuri de fasole şi în ceea ce priveşte conţinutul de antioxidanţi. Numeroase studii au confirmat de-a lungul timpului că aceştia accelerează refacerea celulelor, întăreşte sistemul imunitar şi redă frumuseţea şi vitalitatea tenului prin încetinirea procesului de îmbătrânire.
Cercetătorii spun că doar o cană cu boabe de fasole neagră asigură jumătate din necesarul zilnic de fibre. Acest soi este bogat în fibre de tip solubil care nu contribuie foarte mult la trecerea alimentelor prin intestine, dar previn şi reduc absorbţia unor substanţe precum glucoza şi colesterolul din sânge. Totuşi, pentru că se dizolvă în apă, fibrele solubile din fasole acţionează la fel ca şi cele din psyllium, ovăz şi mazăre, formând o substanţă gelatinoasă ideală pentru combaterea constipaţiei, neutralizarea radicalilor liberi şi sănătatea aparatului digestiv.
Conform unui studiu publicat în Jurnal of nutrition, oamenii care consumă o porţie de fasole neagră zilnic reduc riscul apariţiei atacului de cord cu aproape 40%. Acidul folic din fasolea neagră contribuie la diminuarea nivelurilor sangvine de homocisteină. Aceasta este un aminoacid asociat cu riscul bolilor de inimă atunci când nivelurile sangvine cresc. Bogată în magneziu, contribuie la menţinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar şi la stabilizarea fierului în organism, prevenind anemia. Şi nu doar inima se bucură atunci când consumăm fasole neagră, ci şi creierul, ale cărui funcţii sunt îmbunătăţite prin prezenţa antioxidanţilor.
O cană cu fasole neagră conţine doar 85 de calorii, dar este extrem de bogată atât în fibre solubile, cât şi insolubile, care vă conferă senzaţia de saţietate şi vă îmbunătăţeşte considerabil digestia. Are un conţinut redus de grăsime, dar unul ridicat de proteine vegetale care vă alungă foamea şi vă dă energie. Recomandat este să o fierbeţi la abur, pentru a-i păstra intacte calităţile nutritive. O puteţi condimenta cu sare, piper şi o linguriţă cu ulei de măsline sau o puteţi asocia şi cu ton, porumb sau salată verde. O astfel de combinaţie va fi un răsfăţ pentru papilele gustative, dar şi pentru ochiul dumneavoastră când veţi vedea cum se topesc kilogramele în plus.Fasolea, în special cea neagră, conţine cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi care furnizează energia necesară muşchilor şi creierului. Indicele glicemic al acestora este foarte mic, de aceea au calitatea de a oferi energie pe o perioadă lungă, printr-o eliberare de tip redard, prelungită şi care se evacuează treptat în sânge. Spre deosebire de carbohidraţii cu eliberare rapidă precum cei din zahăr, acest tip de carbohidraţi se absorb în timp, menţinând senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă. Mai mult decât atât, fasolea este o sursă de proteine fără grăsimi ce ajută organismul la refacerea şi întreţinerea sistemului muscular şi osos, prin transformarea lor în aminoacizi.