Parisul va vegetaliza 100 de hectare, inclusiv acoperișul Operei Bastille

Acoperișul Operei Bastille și o parcare subterană sunt două dintre cele 47 de locuri puse la dispoziție de primăria Parisului și partenerii săi pentru creșterea plantelor și legumelor în inima capitalei Franței, informează agenția France Presse.Operațiunea ‘Paris-culteurs’ (‘Paris-cultivatori’) are drept obiectiv vegetalizarea a 100 de hectare ale Orașului Luminilor până în anul 2020, pentru a „răspunde în mod concret la provocările climatice”.Pentru a reînverzi o capitală foarte aglomerată cum este Parisul, cu străzi înguste și clădiri înalte, își vor aduce contribuția acoperișuri, fațade și subsoluri, precizează AFP.Opera Bastille oferă pentru vegetalizare 5000 de metri pătrați de acoperiș, iar sala de concert Bercy — alți 270 metri pătrați. Regia de transport din Paris pune la dispoziție aproximativ 1000 de metri pătrați de terasă ai centrului său medical. Hipodromul din Vincennes oferă 3.500 de metri pătrați de acoperișuri și centrul pistei sale pentru o grădină de legume pe sol.

Inovatori din întreaga lume — asociații, peisagiști, agricultori, antreprenori — sunt chemați să prezinte propuneri de vegetalizare sau de agricultură urbană.

Parcelele vor fi administrate prin diverse tehnici de cultură: acvaponie (sistem integrat recirculant format din iaz, pești și soclu pentru creșterea plantelor formând un ecosistem în care deșeurile unora devin resurse pentru celelalte), hidroponia (metodă de cultivare a plantelor direct în apă), permacultura (cultura agricolă permanentă, o modalitate de proiectare a sistemelor agricole perene bazată pe imitarea relațiilor din ecosistemele naturale), cultivarea la tavă, ciupercării etc.

Potențialii candidați pot depune dosarele până la 4 iulie, după care un juriu internațional va desemna la toamnă câștigătorii astfel încât, până la sfârșitul anului, aceștia să poată începe implementarea proiectelor lor.