Statele Grupului de la Vișegrad pregătesc măsuri de cooperare pentru protejarea în comun a frontierelor lor

tumblr_nu8quntc3z1qcfoufo1_500_26763800Statele Grupului de la Vișegrad pregătesc măsuri de cooperare pentru protejarea în comun a frontierelor lor, a declarat Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, într-un briefing de presă susținut joi, transmite MTI. Prim-ministrul Viktor Orban a întreprins pașii diplomatici necesari în acest scop, a indicat Lazar, apreciind că solidaritatea arătată de Grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) în problema migranților a avut o ‘semnificație excepțională’.
Referindu-se la Croația, Janos Lazar a declarat că, dacă Zagrebul nu este în stare să-și îndeplinească obligațiile de a înregistra migranții, se ridică îndoieli serioase cu privire la capacitatea sa de a fi membru al Uniunii Europene și, pe viitor, al Spațiului Schengen.
În același briefing de presă, Lazar a mai afirmat că guvernul ungar sprijină opoziția Slovaciei față de decizia Uniunii Europene de a redistribui refugiați printr-un sistem de cote. Dacă Austria și Germania vor solicita un coridor pentru migranți, acest lucru va fi luat drept o invitație similară anunțului anterior privind primirea de refugiați sirieni, a adăugat oficialul ungar.
El a prezentat și o statistică a dosarelor penale deschise împotriva imigranților ilegali, precizând că au fost deschise 351 de astfel de dosare, dintre care 293 au ajuns în instanțele judecătorești. În 279 dintre cazuri, au fost date deja sentințe prin care imigranții au fost găsiți vinovați de trecerea frauduloasă a frontierei, a precizat Janos Lazar.
El a acuzat Uniunea Europeană că ‘practică un imperialism moral’ și a subliniat că țara sa nu a instalat garduri de protecție ‘pentru a se distra’. Viktor Orban va prezenta, la un summit la nivel de prim-miniștri la mijlocul lunii octombrie, punctul de vedere conform căruia ajutoarele ar trebui îndreptate spre zonele de criză, iar dacă un stat vrea să accepte imigranți, această dorință ar trebui respectată.
‘Nu putem însă înțelege de ce trebuie să-i acceptăm și noi doar pentru că alții au nevoie de imigranți’, a mai declarat Lazar, precizând că această poziție nu coincide cu cea a miliardarului George Soros, care ‘bombardează opinia publică internațională cu planurile lui de reînnoire globală, în mod evident în spiritul altruismului în țările unde este limpede că activitățile lui din ultimii 30 de ani au avut ca rezultat falimentarea lor’.