Ambasada Franţei va lansa luni, de Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, Forumul „Urbanismul şi dezvoltarea economică durabilă a Chişinăului”, care îşi va desfăşura lucrările în zilele de 18-19 aprilie, informează MOLDPRES.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu primăria municipiului Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.
Prim-consilier al Ambasadei Franţei în R. Moldova, Jérémie Petit, a menționat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că în dimineaţa zilei de 18 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc ceremonia de semnare a Acordului bilateral Franţa-Moldova în domeniul patrimoniului. Documentul va fi încheiat de ministrul Culturii, Monica Babuc, şi ambasadorul Republicii Franceze la Chişinău, Pascal Vagogne.
Apoi, va urma sesiunea de deschidere a Forumului, la care vor participa, inclusiv, trei reprezentanţi ai autorităţilor publice din Franţa: Pierre-André Périssol, primarul oraşului Moulins, Djoudé Merabet, primarul localităţii Eldeuf, şi Delphine Baldé, membru al comitetului ştiinţific al atelierelor din Gergy.
La aceeaşi conferinţă de presă, Jérémie Petit a afirmat că Ambasada Franţei împreună cu cei doi parteneri şi-au propus să revalorifice spaţiul public din Chişinău şi anume: amenajarea zonei protejate, spaţiului pietonal – strada 31 August 1989, perimetrul Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, de la strada Maria Cebotari pînă la strada Puşkin, precum şi amenajarea zonei neprotejate, spaţiul public – Circul din Chişinău şi zona adiacentă din bulevardul Renaşterii.
În acest scop, a subliniat diplomatul, pe 3 martie a fost anunţat un concurs naţional de arhitectură şi urbanism pentru a selecta cel mai bun concept spaţial-urbanistic pentru zonele protejate şi neprotejate, astfel încît în perspectivă acestea să facă parte din infrastructura turistică a oraşului şi să devină un spaţiu demn şi reprezentativ pe plan naţional şi important la scară europeană.
Prezent la eveniment, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a precizat că la concurs au fost prezentate 21 de schiţe de proiect, care au fost apreciate de către un juriu moldo-francez. Acestea vor fi expuse marţi, 19 aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. În aceeaşi zi, vor fi anunţate rezultatele concursului și va avea loc ceremonia de premiere a cîştigătorilor.