UE a suspendat plata primei tranșe din Programul de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova

 Republica Moldova nu va primi banii din prima tranșă a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene (UE). Decizia a fost luată în contextul invalidării alegerilor locale din capitală, informația fiind confirmată  de Delegația UE la Chișinău, informează MOLDPRES.

Comisia Europeană a precizat că Republica Moldova a realizat măsurile ce țin de implementarea politicilor, însă precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Acest lucru a fost evidențiat în urma unei evaluări a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE.

”Evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău”, este specificat în mesajul de precizare al Delegației UE în Republica Moldova.

Anul trecut, Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro. Aceștia bani urmau să ajungă în țara noastră în trei tranșe, pe măsura implementării unor obiective stabilite de Uniunea Europeană.