Forumul global pentru securitate – GLOBSEC 2016 a dedicat o sesiune specială Republicii Moldova

 

În perioada 15-17 aprilie, vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene  participă la lucrările celei de-a 11-a ediţii a Forumului global pentru securitate GLOBSEC 2016, care se desfăşoară în capitala Slovaciei, oraşul Bratislava, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Pe agenda Forumului dat sînt incluse mai multe chestiuni de actualitate în materie de securitate, în particular, vizînd noile provocări cu care se confruntă comunitatea internaţională, precum criza refugiaţilor, ameninţarea terorismului, situaţia din Ucraina şi Siria. Un subiect aparte pentru dezbateri îl constituie şi perspectivele redimensionării arhitecturii de securitate din perspectiva Europei Centrale.

În cadrul unei sesiuni speciale dedicate Republicii Moldova, şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat angajamentul ferm al Guvernului de la Chişinău de a accelera reformele prevăzute de Acordul de asociere cu UE. De asemenea, au avut loc discuţii privind problematica conflictului transnistrean. Şeful delegaţiei moldoveneşti a subliniat necesitatea reluării necondiţionate a negocierilor în formatul „5+2” în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.