Cotația petrolului a scăzut luni cu 6%, în urma eșecului reuniunii de la Doha, unde principalii exportatori nu au reușit să ajungă la un acord privind înghețarea producției de țiței, transmit DPA și Reuters. „Credibilitatea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind coordonarea producției este acum foarte scăzută. Dar nu este vorba doar de țiței în cazul Arabiei Saudite. Este mai mult o problemă de politică regională”, a afirmat analistul Peter Lee, de la BMI Research, o subsidiară a agenției de evaluare financiară Fitch.
Tensiunile geopolitice dintre Arabia Saudită și Iran au contribuit la eșecul negocierilor, ceea ce a sporit temerile că principalele state producătoare își vor intensifica eforturile pentru a-și majora cota de piață prin acordarea unor discounturi semnificative.
Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți exportatori s-au întâlnit duminică la Doha pentru a discuta înghețarea producției de petrol la nivelul din ianuarie, cea mai recentă încercare de a sprijini prețul țițeiului pe o piață suprasaturată. Dar participanții nu au reușit să ajungă la un acord, după ce Arabia Saudită a cerut ca Iranul, ai cărui reprezentanți nu au venit la Doha, să semneze tranzacția.
Cele două state concurează pentru influență în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria și Yemen.
Luni dimineață, cotația barilului de petrol Brent cu livrare a scăzut cu 6%, înainte de a se redresa la 41,31 dolari, un declin de 4,15% față de valoarea de 43,10 dolari, la închiderea ședinței Bursei ICE Futures din Londra.
De asemenea, barilul de țiței american înregistra luni dimineață o scădere de 4,6%, la 38,50 dolari.
Ca rezultat al eșecului negocierilor de la Doha, cotația barilului de petrol Brent ar putea scădea probabil mult sub nivelul de 40 de dolari, a avertizat analistul Peter Lee.
Luni, piețele bursiere din China și Hong Kong erau în scădere, investitorii fiind îngrijorați de scăderea prețului țițeiului și de încetinirea creșterii economiei chineze.
Indicele principal Shanghai Composite înregistra luni dimineață un declin de 1,3%, la 3.037,80 puncte, în timp ce la Hong Kong indicele Hang Seng a scăzut cu 1,2%, iar indicele Hong Kong China Enterprises înregistra un recul de 2,1%.
Indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a scăzut luni dimineață cu aproape 3%, la 16.344,09 puncte.
Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puțin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor, prin pomparea unei cantități record de țiței, în pofida scăderii prețurilor.
Revenirea Iranului pe piața țițeiului și îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul prețului la țiței.