Componenta transnistreană în CUC a sfidat înţelegerile convenite la nivelul copreşedinţilor

În orașul Bender s-a întrunit Comisia Unificată de Control (CUC), condusă de copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

În cadrul şedinţei au fost aprobaţi reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova: Cristian Mura, Lourens Şits şi Anton Tomsen. Concomitent, au fost confirmaţi expertul cu statut permanent al delegaţiei moldoveneşti în Comisie, colonelul de poliţie Gheorghe Cavcaliuc, şef-adjunct al Inspectoratului General de Poliţie al MAI al Republicii Moldova, precum şi observatorul militar din partea Federaţiei Ruse, maiorul Andrei Petuhov. Au fost primite două rapoarte săptămînale privind situaţia din Zona de Securitate.

Procedînd la examinarea subiectului privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate, urma să fie continuată activitatea în vederea definitivării mecanismului de monitorizare în perimetrul acesteia, conform înţelegerilor convenite în cadrul întrevederilor avute sub egida copreşedintelui Federaţiei Ruse, care a coordonat acţiunile, cu participarea conducătorilor delegaţiilor, reprezentanţilor Misiunii OSCE şi Ucrainei în CUC.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC constată că toate eforturile depuse de conducătorul delegaţiei ruse au fost sabotate de către partea transnistreană, care s-a manifestat prin abordări provocatoare şi neconstructive, neglijînd vehement înţelegerile convenite în cadrul întrevederilor menţionate mai sus. Prin astfel de acţiuni, componenta transnistreană nu este dispusă să soluţioneze pozitiv problemele existente în Zona de Securitate, ceea ce conduce la blocarea evidentă a activităţii CUC şi discreditarea mecanismului de pacificare.

La compartimentul diverse, partea transnistreană a difuzat o adresare, prin care a învinuit autorităţile Republicii Moldova de zboruri neautorizate în Zona de Securitate, efectuate de aparate de zbor străine, solicitînd, totodată, convocarea şedinţei extraordinare a CUC pentru ora 10.00, pe 22 aprilie 2016, în or. Bender.

În context, delegaţia Republicii Moldova a reamintit că, în cadrul şedinţei din 11 februarie a.c., Comisia Unificată de Control a fost informată despre zborurile care urmau să fie efectuate în perioada martie – mai 2016, legate de lucrările de aerofotografiere şi scanare laser a obiectelor imobile, în vederea actualizării documentelor cadastrale.

La întrevederea de astăzi a delegaţiilor şi reprezentanţilor Misiunii OSCE şi Ucrainei în CUC, delegaţia Republicii Moldova a difuzat o adresare cu privire la dezinformarea premeditată şi învinuirile componentei transnistrene, în legătură cu efectuarea zborurilor aeriene în scopul actualizării materialelor cadastrale şi a cartografierii teritoriului Republicii Moldova.

Sugestia transnistrenilor de a convoca şedinţa extraordinară nu a fost susţinută de nici o componentă a CUC.