O misiune a FMI va sosi pe 23 mai la Chișinău

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 23-27 mai 2016, anunță printr-un comunicat de presă Armine Khachatryan, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Misiunea își propune să continue ”dialogul cu privire la politicile economice și să avanseze în discutarea reformelor propuse de Guvern și Banca Națională a Moldovei ca elemente importante ale unui nou program susținut de FMI”.

Rezidentul FMI precizează că ”misiunea nu va avea mandat pentru încheierea unui acord cu privire la un nou program”.

Este cea de-a doua misiune a FMI din acest an. O echipă de experţi ai Fondului s-au aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 23-29 februarie 2016. „Am avut discuții deschise și constructive cu autoritățile, cu accent pe analiza evoluțiilor economice recente și discutarea politicilor promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării în sectorul financiar. Totuși, perspectivele rămîn deloc simple, pentru a le face față, va fi necesară o gestionare competentă a economiei”, menționa la încheierea misiunii șefa acesteia Ivanna Vladkova-Hollar.

Echipa de experți a FMI a propus autorităților o serie de recomandări implementarea cărora ar duce la semnarea unui nou acord.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat recent că speră ca o misiune FMI să vină la Chișinău cel tîrziu în luna iunie, ca prim pas spre deblocarea ajutoarelor financiare externe. Guvernul a realizat integral lista de obiective convenită pe termen scurt cu partenerii externi, în timp record, a menționat premierul în raportul său la 100 zile de mandat. Dialogul cu FMI este vital pentru Republica Moldova, a mai spus Pavel Filip.