Breaking News

Daniel Constantin (ALDE): Președintele Iohannis era nemulțumit de acest guvern de mai mult timp

 

Co-președintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat marți, pentru AGERPRES, că, în opinia sa, președintele Klaus Iohannis era nemulțumit de activitatea Guvernului Cioloș de mai multă vreme. ‘Eu cred că domnul președinte este nemulțumit de guvern de mai mult timp. E bine însă că a vorbit acum despre această situație, cât nu este prea târziu. Pentru că deși intrăm curând în cea de a cincea lună a acestui an și, din punct de vedere economic, România din păcate a regresat, în loc ca să progreseze. Nu vorbesc din punct de vedere politic, ci mă uit la încasările pe care le avem la bugetul de stat, vorbesc despre faptul că pe fonduri europene nu s-a deschis până acum nicio măsură. Este inadmisibil ca în patru luni să nu pui la dispoziția agenților economici principala sursă de finanțare’, a declarat Daniel Constantin, pentru AGERPRES.

Aflat la Arad la invitația organizației județene ALDE pentru a purta o discuție pe teme de agricultură cu fermierii din județ, Constantin a afirmat că România are la dispoziție, pentru agricultură, 20 de miliarde euro pe 2014—2020 și alte 20 de miliarde euro pentru celelalte zone. „Și să nu pui la dispoziția lor (a fermierilor n.red) nici măcar o măsură până acum, este un fel de crimă economică”, a adăugat liderul ALDE.

În ceea ce privește demisia ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, Daniel Constantin a afirmat că este „un lucru absolut normal, dar care nu încălzește nici economia și nici agenții economici, pentru că ei nu așteptau demisii, ci acțiuni”.

„Acum va veni un nou ministru și o vom lua de la capăt. Sper ca, totuși, lucrurile să se miște. Guvernul s-a angajat că jumătate din investițiile publice din 2016 vor fi din fonduri europene. Vă dați însă seam că în condițiile în care nu s-a lansat nimic până acum, nu putem vorbi despre aceste sume care ar fi trebuit introduse în economie. Nu mai vorbesc despre agricultură, unde dacă vă uitați, în ultimii trei ani, în primul trimestru aveam plătit deja peste un miliard de euro subvențiii pentru agricultură. Adică peste un miliard de euro care mergea în economie și care se ducea apoi în consum, iar mai apoi în venituri la buget. Ori toate aceste lucruri nu s-au întâmplat. Din 1,6 miliarde euro cât trebuia plătit în acest an, s-a plătit până acum zero, ceea ce este inadmisibil. Mă bucur că, într-un final, președintele Iohannis a dat semnalul public. Sunt convins că domnia sa a perceput faptul că lucrurile nu se îndreaptă în direcția potrivită. Iar această declarație este poate, un semnal de trezire’, a menționat co-președintele ALDE, pentru AGERPRES.

El a mai reamintit faptul că ALDE nu a susținut, la învestire, guvernul condus de Dacian Cioloș, poziția formațiunii sale fiind de atunci că instalarea unui guvern de tehnocrați nu reprezintă o soluție.

‘Se pare că am avut dreptate, pentru că nu au reușit să performeze. Cu mici excepții, majoritatea sunt funcționari care au fost avansați, dar nu s-au adaptat la statutul de manager. Iar această situație este dureroasă pentru unii și încet-încet devine dureroasă pentru cetățeni”, a mai spus Daniel Constantin.