Cameră: Deputatul Cătălin Manea face un apel către Guvern şi autorităţi pentru integrarea minorităţii rome

Deputatul Cătălin Manea (Grupul minorităţilor) a făcut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, un apel către Guvern şi reprezentanţii administraţiei publice locale să sprijine integrarea minorităţii rome.

„Fac apel către dumneavoastră, către Guvernul României şi către toate autorităţile administraţiei publice locale să vină în sprijinul integrării acestei minorităţi. Populaţia de etnie romă este o populaţie tânără, o populaţie aptă de muncă, care, dacă s-ar interveni asupra ei cu programe naţionale de calificări şi de dobândire de competenţe şi abilităţi practice, în opinia mea ar putea rezolva problema majoră cu care se confruntă ţara noastră, respectiv forţa de muncă calificată”, a declarat Cătălin Manea într-un discurs susţinut cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la dezrobirea romilor.

El le-a solicitat colegilor parlamentari să susţină proiectul său de lege privind înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Cultură a Romilor.

Manea a amintit că 20 februarie este o zi importantă pentru minoritatea romilor, când se împlinesc 167 de ani de la dezrobire, această minoritate fiind atestată documentar încă din anul 1385.

„Şi de atunci, până în anul 1856 – dată la care domnitorul Ţării Româneşti din acea perioadă, Dimitrie Barbu Ştirbei, a emis practic ultimul document juridic de dezrobire a romilor, în toată această perioadă, peste patru secole şi jumătate, romii s-au aflat în Ţările Române în stare de robie. În anul 2011, Parlamentul României a adoptat o lege importantă pentru cultura şi identitatea noastră, respectiv Legea pentru comemorarea zilei de 20 februarie”, a adăugat el.

Deputatul, reprezentant al minorităţii rome în Parlament, a amintit că în Codul penal din Muntenia din anul 1818 exista un articol care prevedea printre altele că „toţi ţiganii sunt născuţi robi şi ţiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”.

„Mai mult decât atât, apărea şi o expresie de tipul ‘ţiganii sunt bunuri agricole însufleţite'”. Asta a fost perioada grea şi foarte grea, de aproape o jumătate de mileniu, prin care romii au trecut. După momentul 1856, romii au fost victime ale deportării în Transnistria, în timpul regimului antonescian, şi la nivel european este bine să reţinem că peste 500.000 de romi au fost victime ale politicii de exterminare a regimului nazist în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau”, a menţionat Cătălin Manea. AGERPRES