Ghinea: Fondurile europene sunt o șansă de modernizare pentru România și MFE trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii

 

Închiderea în condiții optime a programelor operaționale 2007 – 2013, lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 – 2020 și eficientizarea unor proceduri cu impact pe termen mediu și lung, constituie prioritățile noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

 

În opinia acestuia, fondurile europene sunt o șansă de modernizare pentru România și Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii.

„Miercuri, 27 aprilie, domnul Cristian Ghinea a fost învestit în funcția de ministru al Fondurilor Europene. Prioritățile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcții principale: rezolvarea problemelor urgente, esențială pe termen scurt, și eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu și lung. Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la închiderea în condiții optime a programelor operaționale 2007 — 2013 și lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 — 2020”, se menționează într-un comunicat al ministerului de resort, remis miercuri AGERPRES.

Eficientizarea unor proceduri în abordarea și gestionarea fondurilor europene, vizată de ministrul Cristian Ghinea, va include mai mulți pași, primul fiind introducerea costurilor simplificate.

„Voi aplica principiul debirocratizării și simplificării procedurilor și în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin inițiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o șansă de modernizare pentru România și acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societății și beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conștient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri și ne vom ține de acel calendar’, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Acesta a adăugat că, în perioada imediat următoare, va pune bazele unui mecanism de transparență și monitorizare prin care societatea civilă și mediul academic să urmărească fiecare proiect de dimensiune mare implementat de instituțiile publice.

Cristian Ghinea a depus, miercuri, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Fondurilor Europene, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

Miercuri, șeful statului a semnat decretul privind numirea lui Cristian Ghinea în această funcție. El o înlocuiește pe Aura Răducu, care și-a depus demisia luni, la solicitarea premierului

Cristian Ghinea s-a remarcat ca expert în politici europene în calitate de fondator și director al think-tank-ului Centrul Român de Politici Europene (CRPE). A scris editoriale pentru revista Dilema Veche pe teme de politică europeană și internațională. CRPE a publicat, sub conducerea sa, numeroase analize și rapoarte pe diferite teme din zona afacerilor europene, spre exemplu: „Suntem în grafic la investirea banilor UE? 2010: primul bilanț”; „Bugetul UE: Ce se schimbă, ce rămâne și ce câștigă România”; „Dezvoltare regională: România are nevoie de zone urbane funcționale”.

De asemenea, Cristian Ghinea a lucrat ca expert în peste 20 de proiecte în domeniile: politici europene anticorupție, integritate publică, reprezentarea României la nivelul Uniunii Europene, inițiative pe relația cu Republica Moldova.

A absolvit Școala Națională de Științe Politice și Administrative și deține un master în Guvernare Europeană la London School of Economics (LSE), universitate aflată în top 10 academic mondial în științe sociale.

În 2012 a publicat cartea ‘Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituțiile anti-corupție?” și, de asemenea, este autor și co-autor al altor peste 30 rapoarte din domeniile afacerilor europene.