Iohannis: Sunt îngrijorat de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni față de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului și a solicitat factorilor de decizie să ia măsuri în acest sens.

„Trecutul trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acțiunea justiției este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului după câțiva ani de progrese. Continuarea investigațiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituțiile abilitate de lege și solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situației”, a declarat Iohannis, la ceremonia de inaugurare a monumentului „Aripi” de la Piața Presei Libere.

Potrivit șefului statului, crimele de la Revoluție nu pot rămâne nepedepsite.

El a arătat că, în ultimul timp, au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori ”banalizează” sacrificiul și tragedia victimelor regimului comunist, punctând că, în acest context, este nevoie de o nouă legislație.

„Avem nevoie, prin urmare, de o legislație care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancționeze și tendințele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai așa arătăm că am înțeles drama trecutului totalitar și că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a reafirmat că sprijină crearea, cât mai curând în România, a unui Muzeu Național al Comunismului.

„Generațiile de astăzi au nevoie de educație în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să știe că regimul comunist a banalizat moartea și suferința, a îngrădit sistematic drepturile și libertățile cetățenești și a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice”, a subliniat el.