Poliția de Frontieră Română a lansat o nouă versiune a site-ului propriu – www.politiadefrontiera.ro -, portal web cu o arhitectură mai simplă și modernă, al cărui conținut este axat pe informații utile atât cetățenilor români, cât și străini, scopul fiind creșterea transparenței instituționale și informarea corectă și oportună a publicului cu privire la rolul, activitățile și misiunile instituției, informează IGPF într-un comunicat de presă. Totodată, conform sursei citate, a fost dezvoltată o versiune pentru telefoane mobile și tablete care este simplificată și permite accesul facil publicului la informațiile de interes, dar și la aplicația „Trafic Online” care prezintă media timpilor de așteptare la control în toate punctele de frontieră rutiere.
Site-ul afișează o secțiune de informare, tip bandă crawl, care este actualizată permanent și care va conține informații utile celor care intenționează să treacă frontiera. În perioadele de vârf (sărbători legale, sezon estival etc.), crawl-ul va conține informații în timp real cu privire la timpii de așteptare în punctele de trecere, alerte sau alte atenționări cu privire la traficul transfrontalier, precizează sursa citată.
Ca element de noutate, aplicația „Trafic Online” prezintă media timpilor de așteptare la controlul de frontieră pentru două tipuri de vehicule, autoturisme (care includ și microbuzele și autocarele) și camioane (mijloace de transport marfă cu greutate de peste 7,5 tone). Aplicația poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil cu acces la internet. Punctele de trecere ale frontierei sunt marcate, în funcție de trafic și timpii de așteptare, în culori diferite: verde — timpi de așteptare până în 30 minute; galben — timpi de așteptare între 30-60 minute; roșu — timpi de așteptare peste 60 minute.
De asemenea, aplicația folosește modulul de navigație furnizat de Google Maps și accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, pe baza informațiilor furnizate de structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic mai scăzute, se arată în comunicat.
Site-ul asigură legăturile necesare către canalele de comunicare ale instituției pe principalele rețele sociale, Facebook, Twiter, Google+ și Youtube. De asemenea, platforma online permite accesul vizitatorilor în Muzeul Poliției de Frontieră, printr-un tur virtual.
Pagina web va promova acțiunile desfășurate în plan internațional de România, prin Poliția de Frontieră, pentru securizarea frontierelor europene, precum cele desfășurate în cadrul operațiunilor Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene — Frontex.
Conform comunicatului, vechiul site al PFR a avut, în ultimele 90 de zile, peste un milion de vizitatori, iar aplicația a fost consultată de aproximativ 100.000 utilizatori.
Noua platformă online a fost finanțată din fonduri europene.