Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford arată că efectul consumului de fructe proaspete poate fi asemănător cu cel obţinut în urma administrării de statine şi prezintă o diminuare semnificativă a riscului de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, scrie CSID.
În cel mai mare studiu de acest fel, cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a peste jumătate de milion de adulţi din China pentru a afla dacă dieta pe care o urmează poate fi asociată cu sănătatea inimii. Subiecţii au fost selectaţi tocmai pentru că un număr semnificativ de chinezi de vârsta a doua nu consumă deloc fructe proaspete, astfel că oamenii de ştiinţă au putut să discearnă mai uşor impactul decât în cazul statelor occidentale.
În urma cercetătorilor, aceştia au arătat că inclusiv consumul unui singur fruct în fiecare zi a scăzut riscul de a suferi un atac vascular cerebral sau un infarct miocardic cu o treime, pe o perioadă de şapte ani, cât timp s-a desfăşurat studiul, comparativ cu persoanele care nu mâncau fructe niciodată sau foarte rar.
Statinele au redus de asemenea riscul atacurilor de cord cu o treime, dar multe persoane se plâng de reacţiile adverse ale medicamentelor, precum durerile musculare şi oboseala, potrivit CSID.
Deşi cercetătorii de la Oxford nu recomandă înlocuirea unui tratament cu statine cu fructe, aceştia spun că o dietă bogată în fructe ar putea oferi un ajutor în plus pentru persoanele care prezintă riscul de a suferi de boli cardiovasculare.
„Impactul ar putea fi uriaş. În China, dacă rata de consum al unui singur fruct pe zi ar creşte, aproximativ jumătate de milion de decese ar putea fi evitate în fiecare an. Acesta a fost cel mai amplu studiu desfăşurat vreodată. Totuşi, este un studiu care are la bază observaţia, iar asta înseamnă că persoanele care mănâncă fructe ar putea face şi alte lucruri care să le asigure protecţia împotriva bolilor cardiovasculare. Există multe posibile mecanisme ce ar putea explica de ce fructele ar putea îmbunătăţi sănătatea inimii. Se ştie că fructele proaspete pot reduce tensiunea arterială, iar conţinutul bogat de fibre este benefic în cazul anumitor afecţiuni. Este posibil ca fructele proaspete să schimbe bacteriile din intestin, ceea ce nu se întâmplă în cazul fructelor procesate. Este important de reţinut că fructele proaspete sunt bune, iar consumul lor ar trebui încurajat pentru că ar putea reduce rata mortalităţii”, a explicat Zhengming Chen, profesor de epidemiologie la Universitatea Oxford.
Fructele reprezintă o sursă importantă de potasiu, fibre, antioxidanţi şi alte substanţe nutritive cu rol în întărirea sănătăţii cardiovasculare.
Deşi tot mai multe persoane consumă fructe în Occident, o mare parte optează pentru sucurile de fructe, iar studiul cercetătorilor britanici sugerează că este mai bine să consumi fructe proaspete. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Translational Medicine.
Rezultatele studiului vin în sprijinul recomandărilor care susţin importanţa fructelor într-o dietă echilibrată şi la importanţa consumului de fructe proaspete, organice, pentru a beneficia în întregime de efectele lor protective asupra sănătaţii.