Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, datorită strategiei va fi evitată supraaglomerarea și va scădea în jumătate numărul spațiilor ce nu întrunesc condițiile minime de detenție.

Noua strategie prevede majorarea nivelului salarizării angajaților, sporirea calității instruirii acestora, înființarea și ocuparea în proporție de 90 % din necesarul real de resurse umane. Va fi aprobat proiectul Legii cu privire la sistemul administrației penitenciare, infrastructura va fi modernizată şi dezvoltată, implimentându-se sistemul de management al calității (ISO), iar toate subdiviziunile vor avea elaborate organigrame noi în baza evaluării funcționalității acestora.

Programele de educație și intervenție psihosocială, de alfabetizare, de școlarizare și calificare profesională vor fi asigurate pentru minim 85% din deținuți. Până în 2020, numărul de pacienți pe care îi va examina un medic va scădea în jumătate, cazurile noi de îmbolnăvire vor fi reduse cu 30%, iar numărul celor depistați cu tuberculoză, boli de piele, va scădea cu minim 20%.

Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar își mai propune să crească cu 50% nivelul de modernizare a accesului și a supravegherii în subdiviziunile de detenție, astfel încât să nu evadeze mai mult de 5 deținuți cu grad sporit de risc. Va scădea de 4 ori până în 2020 nivelul actelor de agresiune asupra angajaților și între persoanele private de libertate.

Amintim că, documentul este realizat cu sprijinul Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova și are drept scop definirea unui cadru strategic simplu și funcțional pentru dezvoltarea Sistemului penitenciar din Republica Moldova.