VIRUSUL ZIKA/JO 2016: OMS face recomandări sportivilor și spectatorilor care vor merge în Brazilia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat joi femeilor însărcinate să nu asiste în această vară la Jocurile Olimpice și Paralimpice din Brazlia, țara cea mai afectată de virusul Zika, transmite joi AFP.

Într-un comunicat difuzat împreună cu Organizația Panamaericană a Sănătății (OPS), OMS a alcătuit o listă cu recomandări făcute sportivilor și spectatorilor care vor merge la Rio de Janeiro la Jocurile care vor avea loc între 5 august și 18 septembrie.

Brazilia este una dintre cele 58 de țări afectate de virusul Zika, transmis de un țânțar și care poate provoca microcefalie la fetus, malformație gravă și ireversibilă ce se caracterizează printr-o talie anormal de mică a craniului.

OMS și OPS menționează că Jocurile Olimpice se vor desfășura în Brazilia în timpul iernii australe, anotimp în care activitatea țânțarilor este mai slabă, riscul de pișcături fiind prin urmare mai redus. Cele două organizații „recomandă totuși femeilor însărcinate să nu meargă în regiunile de transmitere a virusului Zika, inclusiv la Rio de Janeiro”. „Se mai recomandă partenerilor sexuali ai femeilor însărcinate care se întorc din zone afectate să aibă relații intime protejate sau să le suspende pe perioada sarcinii”, arată comunicatul. După întoarcerea unui partener din zone de risc s-au înregistrat mai multe cazuri de transmitere pe cale sexuală.

OMS și OPS îi mai sfătuiesc pe sportivi și vizitatori să aplice de mai multe ori pe zi produse împotriva țânțarilor și să poarte de preferință îmbrăcăminte deschisă, care să acopere cât se poate de mult corpul. Cele două organizații mai recomandă utilizarea prezervativelor sau evitarea oricărei relații sexuale în timpul șederii în Brazilia, precum și cel puțin patru săptămâni de la întoarcerea în țară, dar și camere dotate cu aer condiționat.

Ele mai recomandă și evitarea zonelor defavorizate și suprapopulate, unde lipsa apei curente și a igienei favorizează dezvoltarea țânțarilor.

Brazilia este țara cea mai afectată din lume de virusul Zika, înregistrând circa 1,5 milioane de persoane contaminate din 2015.