CANNES 2016 :”Toto și surorile lui”, al regizorului Alexander Nanau, Prix France Culture Cinema 2016

Filmul documentar ”Toto și surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau a obținut Prix France Culture Cinema 2016 în cadrul Festivalului internațional de film de la Cannes, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film care a fost lansat în ultimul an în cinematografele din Franța.

Ceremonia de decernare a premiului s-a desfășurat sâmbătă la Pavillion Unifrance din cadrul Festivalului internațional de film de la Cannes. Cu același prilej, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinema Consecration.

Filmul lui Alexander Nanau a fost votat de zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film dintr-o listă de cinci filme documentare nominalizate. Celelalte patru producții care au fost nominalizate pentru acest premiu au fost: ”Janis Joplin”, de Amy J. Berg, ”Une jeunesse allemande”, regizat de Jean-Gabriel Périot, ”Je suis le people”, de Anna Rousillon și ”Les Ogres”, regizat de Léa Fehner.

Documentarul, prezentat în Franța cu titlul „Toto et ses soeurs”, a avut premiera mondială în septembrie 2014 la Festivalul de Film de la San Sebastian, iar la 17 mai va fi lansat în Franța pe format DVD.

„Toto și surorile lui” spune povestea lui Totonel (10 ani) și a tinerelor Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), care așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcia, violența și drogurile care îi înconjoară. Filmul este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București. În 2015, ”Toto și surorile lui” a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii. Recent, Alexander Nanau a fost desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului internațional de film de la Sarajevo.