Boala celiacă este o afecțiune autoimună. O boală autoimună înseamnă că la aceste persoane sistemul imunitar se declanșează greșit de o substanță și produce anticorpi pentru a ataca celule sau părți ale propriului organism. În cazul bolii celiace, această substanță este reprezentată de gluten, iar anticorpii produși atacă microvilozitățile intestinului subțire. În timp, această reacție produce inflamație, care dăunează mucoasei intestinului subțire și împiedică absorbția unor substanțe nutritive – apărând sindromul de malabsorbție, potrivit Asociației Societăților Europene a Bolii Celiace (AOECS).
Glutenul se găsește în grâu, orz și secară, dar și în orice produse în care se folosesc aceste ingrediente – cum ar fi pâinea, pastele, prăjiturile, biscuiții sau unele sosuri.
Simptomele bolii celiace includ simptome gastro-intestinale persistente sau inexplicabile precum diareea, flatulența sau constipația, greața și vărsăturile, durerile de stomac recurente, crampe sau balonare, deficit de fier, vitamină B12 sau de acid folic. De asemenea, oboseala sau durerile de cap, pierderea în greutate (neîntâlnită în toate cazurile), ulcerațiile sau aftele bucale, precum și căderea părului sau erupțiile cutanate (de tipul dermatitei herpetiforme) sunt alte simptome ale acestei afecțiuni. Deseori, apar și probleme ale smalțului dentar, osteoporoza, depresia inexplicabilă sau relatată cu vreun eveniment, infertilitatea, avorturile spontane repetate, dar și durerile articulare sau osoase ca semne asociate cu boala celiacă.
În cazul copiilor mici, boala celiacă se manifestă prin simptome precum atrofie musculară la nivelul brațelor și picioarelor, abdomen umflat, iritabilitate sau pierdere în greutate după o creștere anterioară, indică AOECS.
În ceea ce privește diagnosticul bolii celiace, este o afecțiune înșelătoare, deoarece la diagnostic majoritatea oamenilor au o greutate normală sau sunt chiar supraponderali. De asemenea, unele simptome ale bolii celiace pot fi confundate cu cele întâlnite în sindromul de colon iritabilsau în cazul intoleranței la grâu.
În fiecare an, 16 Mai este ziua dedicată celor afectați de boala celiacă, respectiv celor peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial, potrivit datelor AOECS. În această zi se organizează evenimente pentru a crește gradul de conștientizare asupra bolii celiace, de a ajuta medicii să descopere din timp simptomele bolii, dar și pentru a implica autoritățile în a sprijini persoanele afectate de această boală.