A lab assistant checks bacteria samples in the microbiology department at Queen Mary hospital on April 28, 2009 in Hong Kong - a city familiar to masks after SARS in 2003 and more recent alerts over bird flu. Asia is better equipped to deal with an outbreak of swine flu because of its experience with deadly SARS and bird flu, experts said on April 27, with Hong Kong providing the gold standard in taking on the virus. AFP PHOTO/MIKE CLARKE

PREA PUȚINE BACTERII VAGINALE BUNE POT CREȘTE RISCUL DE DEZVOLTARE A CANCERULUI OVARIAN

Prea puține bacterii vaginale bune pot crește riscul de dezvoltare a cancerului ovarian, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la University College London, citați de BBC News.

Autoriii studiului speră că această descoperire poate fi folosită pentru a identifica femeile cu risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer, pentru care nu există test de screening. Procesul se află, însă, la început și este prea devreme pentru a recomanda ca emilor să li se administreze doze de bacterii bune pentru prevenție, atrag atenția cercetătorii.  

Studiul a fost realizat pe 176 de femei care suferă de cancer ovarian, 109 cu mutațiile genetice ce cresc riscul de cancer ovarian (genele BRCA1) și 295 femei fără niciun risc genetic cunoscut.

Femeile au fost examinate și li s-au recoltat probe de floră bacteriană. Studiul a arătat că nivelul de lactobacili era semnificativ mai mic la femeile mai tinere de 50 de ani care sufereau de cancer ovarian sau aveau mutațiile genetice care le predispuneau la această patologie.

Ce înseamnă descoperirea?

Nu este clar dacă această legătură este una de tip cauză-efect sau dacă există și alți factori care o pot explica și nici cât de mare este impactul asupra riscului.

“Mirobiomul este un domeniu foarte interesant de cercetare și, încet, începem să înțelegem cum ne afectează bacteriile naturale sănătatea. Însă, atunci când interpretăm astfel de studii, asociere nu înseamnă și legătură de cauză-efect”, a explicat Helen Callard, de la Cancer Research UK.

“Sunt mai mulți factori care ar putea influența riscul de cancer ovarian și mai multe lucruri care pot afecta compoziția florei vaginale – și nu este întotdeauna ușor să separi aceste elemente. Deci trebuie să știm cum ar putea afecta direct bacteriile vaginale riscul de dezvoltare a cancerului ovarian. Sau dacă este vorba despre un total alt factor”, a adăugat ea.

“Înainte ca femeile să devină preocupate de bacteriile din vagin, mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine cum poate contribui microbiomul vaginal la cancerul ovarian și pentru a găsi metode mai bune pentru a detecta boala. Între timp, este crucial ca femeile să fie conștiente de simptome și să meargă la medic”, a subliniat Alexandra Holden, de la organizația Target Ovarian Cancer.

Legătura cu microbiomul

Exist tot mai multe dovezi științifice care sugerează că microbiota influențează sănătatea. Una dintre speciile de bacteriile benefice, al cărei rol se crede că este extrem de important și care trăiește în vagin este lactobacilul. Experții au conchis că aceasta oprește microbii nedoriți să se instaleze și să acționeze, pentru că formează, practic, o barieră de protecție.

Despre cancerul ovarian

Peste 7.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an în Marea Britanie. Diagnosticarea precoce crește șansele succesului tratamentului, însă simptomele – balonare și discomfort – sunt similare celor ale unor afecțiuni mai comune și mai puțin grave, precum dureri menstruale sau sindromul colonului iritabil. Aceasta face ca multe femei să nu fie diagnosticate cu cancer până când acesta începe deja să se răspândească.

Cauzele exacte ale cancerului ovarian nu sunt cunoscute, însă unii factori cresc riscul. Printre aceștia se numără vârsta, istoricul familiei și greutatea.