Irimescu: Nu am nimic să îmi reproșez; am realizat absolut tot ce am promis

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat luni că a realizat absolut tot ce a promis când a preluat mandatul, iar premierul Dacian Cioloș este singurul care îi poate cere demisia, pentru că el l-a numit în funcție.

„Să nu uităm un lucru: moțiunea nu este obligatorie în ceea ce privește demisia și, în altă ordine de idei, premierul Cioloș m-a numit, el este cel care trebuie să-mi ceară demisia”, a spus Irimescu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă intenționează să plece de la minister în cazul în care marți este adoptată moțiunea simplă pe agricultură depusă la Cameră.

Irimescu a adăugat că premierul i-a reproșat doar anumite declarații ale sale care au apărut în presă și care nu aveau legătură cu portofoliul pe care îl deține.

„Nu s-a făcut un bilanț. Premierul a cerut ca fiecare ministru să prezinte ce a realizat și eu am realizat absolut totul din ce am promis. Am spus că simplific două pachete — unul pe cererea de plată aplicat în 2015, foarte gros, de 900 de grame, și al meu are numai 100 de grame. Simplificarea pe care am făcut-o este enormă în acest an. Am promis că voi veni cu un proiect de lege pentru fondul mutual și la sfârșitul săptămânii trecute l-am prezentat în două variante producătorilor și o să-l prezint în Parlament. Am promis că voi face un fond de creditare cu termen până în octombrie și este în grafic. Am promis că voi face eforturi pentru restructurarea cercetării și am un proiect care este gata. Ca urmare, eu nu pot să-mi reproșez absolut nimic”, a menționat ministrul.

Irimescu a precizat că subvențiile se dau în acest an cu întârziere pentru că nu s-a semnat la timp contractul cu furnizorul de soft și pentru că, spre deosebire de anii trecuți când era vorba de o singură plată pe hectar, acum sunt cinci componente ale acestei plăți, ceea ce îngreunează munca APIA.