Singurătatea și handicapul cresc riscul de mortalitate

Riscul de mortalitate al persoanelor care îmbătrânesc poate fi mai mare în condiții de singurătate și de mobilitate redusă, în timp ce a fi în vârstă sau supraponderal nu prezintă riscuri atât de pregnante pe cât se crezuse anterior, au ajuns la concluzie cercetătorii într-un studiu publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” (PNAS), informează agenția France Presse.

Acest studiu își propune să schimbe criteriile actuale bazate pe un model biomedical care se bazează exclusiv pe bolile cardiovasculare, cancer, diabet și hipertensiunea arterială sau nivelul de colesterol rău, pentru a face evaluări cu privire la starea de sănătate și riscul de deces.

Cercetători de la Universitatea din Chicago (Illinois) au constatat că singurătatea, depresia și faptul de a fi avut recent o fractură osoasă care afectează mobilitatea ar putea fi indicatori mai buni ai riscului ca o persoană să decedeze în următorii cinci ani.

Acest studiu a fost realizat pe baza rezultatelor unei anchete efectuate pe un eșantion de 3.000 de persoane în vârstă între 57 și 85 de ani.

„Acest nou model identifică alți factori, care sunt complet ocultați în modelul medical actual și reclasifică aproximativ o jumătate dintre persoanele considerate cu o bună stare de sănătate, ca având vulnerabilități serioase care cresc riscul de a deceda sau de a deveni invalide în următorii cinci ani”, a explicat bio-psihologul Martha McClintock de la Universitatea din Chicago, autorul principal al lucrării.

„În același timp, unii subiecți cu boli cronice sunt încă foarte viguroși și sunt considerați, conform noilor criterii, ca având o bună sănătate, cu un risc scăzut de deces sau de invaliditate” pe termen mediu, spune Linda Waite, demograf la aceeați universitate, unul dintre co-autorii studiului.

O sănătate mintală precară afectează în SUA o persoană vârstnică din aproximativ opt, cu efecte devastatoare nebănuite anterior, au spus specialiștii.

Dar obezitatea și anumite tipuri de cancer prezintă puține riscuri pentru alți adulți mai în vârstă, altfel cu o excelentă sănătate fizică și mentală, arată studiul care subliniază importanța mobilității și a unei vieți sociale active.

Conform acestui model, 22 la sută dintre seniorii americani supraponderali și cu o tensiune arterială ridicată suferă în mică măsură de vreo maladie care le afectează organele, bucurându-se de o bună sănătate psihică și mobiliate și au cel mai mic risc (6 la sută) de a deceda sau de a deveni persoane cu handicap în următorii cinci ani, mai notează AFP.