Breaking News

Comisia SRI: Serviciul a pus la dispoziția factorilor de decizie 115 documente vizând infecțiile intraspitalicești

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a analizat documentele oficiale transmise de Serviciul Român de Informații privind criza din sănătate și a constatat că între anii 2011 – 2016 instituția a pus la dispoziția factorilor de decizie de la nivel central 115 documente de informare vizând infecțiile intraspitalicești sau care abordează și subiectul infecțiilor nosocomiale, unele dintre acestea vizând și acțiuni ale unor societăți comerciale, inclusiv ale Hexi Pharma.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, concluziile la care a ajuns comisia parlamentară sunt:

* SRI și-a asumat, ca direcție de acțiune, prin documentele periodice de planificare strategică aprobate la nivelul CSAT, protejarea securității cetățenilor prin semnalarea disfuncțiilor sistemice în asigurarea serviciilor vitale pentru populație, între care și domeniul sănătății

* În cadrul proiectului de securitate „Apărarea statului social și a valorilor culturale”, având unul dintre obiective prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătății, SRI „a derulat activități specifice asupra unui complex de stări de fapt, acțiuni și inacțiuni cu impact semnificativ în domeniul sănătății, pentru a proteja dreptul la sănătate al cetățenilor”.

„Precizăm că SRI gestionează, în cadrul preocupărilor privind securitatea națională, o serie de proiecte de securitate care însumează 112 obiective. Obiectivul de prevenire/contracarare a afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătății constituie unul dintre cele 112. În planul acțiunii preventive realizate de SRI, pe durata anilor 2011 — 2016, perioadă vizată de verificările Comisiei, SRI a derulat o activitate continuă și consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central și local. Informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât și probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operațional. Astfel, în intervalul menționat, SRI a pus la dispoziția factorilor de decizie de la nivel central — președinților României, prim-miniștrilor, președinților celor două Camere ale Parlamentului, miniștrilor Sănătății, altor miniștri și responsabili din domeniul securității naționale — 115 documente de informare vizând infecțiile intraspitalicești sau care abordează și subiectul infecțiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local — prefecților și președinților de consilii județene din majoritatea județelor țării — 388 de documente de informare vizând acest subiect. Unele dintre aceste informări au vizat acțiuni ale unor societăți comerciale, inclusiv ale SC Hexi Pharma CO SRL”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în planul acțiunilor de contracarare realizate de SRI, acesta a transmis organelor de aplicare a legii 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracțiuni. În ceea ce privește, în mod specific, Hexi Pharma, în planul acțiunilor preventive realizate de SRI în perioada 2011 — 2016 au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor Județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC Hexi Pharma CO SRL București.Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central.

Președintele comisiei parlamentare, Georgian Pop, mai arată că în planul acțiunilor de contracarare realizate de SRI „au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informări conținând aspecte referitoare la „favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanți și acordarea de contracte preferențiale”, „nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini și lipsa conformității ofertelor, vicierea procesului de atribuire a contractelor, etc”.

„În prezent, SRI, prin autoritățile contractante (Direcția Medicală și Spitalul Clinic de Urgență ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 — februarie 2016, unitățile sanitare menționate au efectuat achiziții directe, concurențial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați) cu respectarea legislației în vigoare în domeniul achizițiilor publice și a reglementărilor specifice unităților sanitare. Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat. În urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, precizăm că nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI și SC Hexi Pharma SRL, respectiv administratorii și/sau acționarii acesteia”, mai precizează comunicatul.