Augustin Lazăr anunţă că îşi depune candidatura pentru încă un mandat la şefia Parchetului General

Augustin Lazăr a anunţat luni că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, aduce la cunoştinţa publicului faptul că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, funcţie vacantă începând cu data de 28 aprilie”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, obţinerea unui nou mandat ar reprezenta „posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

„Continuarea exercitării funcţiei de procuror general este utilă şi din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaţionale, în contextul racordării internaţionale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligaţia respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, precizează sursa citată, în perioada următoare, Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internaţionale. Astfel, în cursul lunii aprilie, Ministerul Public, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Procurorilor Francofoni şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei, va organiza la Bucureşti o conferinţă regională având ca tematică independenţa procurorilor, respectiv protecţia prin mijloacele dreptului penal a patrimoniului cultural naţional.

Nu în ultimul rând, menţionează Augustin Lazăr, depunerea candidaturii „răspunde aşteptărilor colegilor procurori care consideră că, în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privinţa promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială şi respect reciproc cu celelalte puteri ale statului”.

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României.

„Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 13.03.2019 – 5.04.2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vacantă începând cu data de 28 aprilie”, se precizează în anunţul publicat pe pagina de internet a ministerului.

Pe 24 octombrie anul trecut, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. El susţinea atunci că activitatea managerială a lui Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale. AGERPRES