La Biblioteca Naţională a fost vernisată expoziţia cu genericul „Cartea francofonă în colecţiile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova”, informează MOLDPRES.
La eveniment au participat ministrul Culturii, Monica Babuc, Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Michaëlle Jean, aflată în vizită la Chișinău, ambasadori ai țărilor membre și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).
Expoziţia cuprinde peste 400 de cărţi din colecţiile de patrimoniu ale bibliotecii.
Solicitată de MOLDPRES, şefa Serviciului carte veche şi rară a instituţiei, Veronica Cosovan a menţionat că în cadrul expoziţiei sînt prezentate cărţi tipărite în cele mai active centre din întreaga Europă – Paris, Geneva, Bruxelles ş.a. Cea mai veche carte datează din 1606 şi a fost tipărită la Paris.
„Tot aici au fost expuse cărţi care au făcut parte din fondurile Bibliotecii Guberniale, deschisă la Chişinău în 1832, precum şi cărţi realizate în atelierele franceze, care se deosebesc prin fineţea, rafinamentul şi durabilitatea lor. Cărţile franceze erau ornamentate cu aur, iar coperţile au fost confecţionate manual din piele Shagrin sau maroquin şi înfrumuseţate cu decoraţiuni florale specifice epocii renaşterii. Sînt aici şi cărţi ale autorilor greci, necunoscute pînă în sec. XVI. Este vorba de cărţile lui Platon, Aristotel şi cele ale altor filosofi”, a precizat Veronica Cosovan.
Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Michaëlle Jean, a declarat jurnaliștilor că a rămas profund impresionată de această expoziţie. Oficialul a subliniat că fiind la Chișinău s-a convins de faptul că Moldova este un pol al francofoniei în regiune, calitatea de membru al organizației oferind țării noastre un spațiu optim pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare. În context, Michaëlle Jean a comunicat că OIF are propriul Plan de acțiuni regional, care vizează dezvoltarea economică, culturală, consolidarea capacităților în domeniul politicilor de tineret și antreprenoriat feminin, al turismului și al serviciilor hoteliere.
La rîndul său, ministrul Culturii, Monica Babuc a subliniat că relaţiile de colaborare cu OIF se vor aprofunda nu numai pe domeniul culturii, ci pe multiple direcţii. După aceasta, cei doi oficiali au vizitat colecţiile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
Organizația Internațională a Francofoniei este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește țări de pe cinci continente – 57 de țări cu statutul de membru cu drepturi depline, două cu statutul de membru asociat și 20 cu statutul de observator.
Expoziţia „Cartea francofonă în colecţiile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova” va fi deschisă pînă la 10 iunie.