O sută de copii din diasporă și R. Moldova vor participa la programul DOR 2016

Copii  din Republica Moldova, stabiliți în 14 țări, au fost selectați să participe la Programul DOR – „Diaspora. Origini. Reveniri”, organizat în perioada 20-28 august 2016, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Biroului Relații cu Diaspora /BRD/, aceștia vor avea activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întîlniri cu diverse personalități din țară. Programul DOR se desfășoară al patrulea an consecutiv sub patronajul Prim-ministrului Republicii Moldova.

La DOR 2016 vor participa copii și adolescenți din Italia, Portugalia, Spania, Grecia, România, Ucraina, Irlanda, Marea Britanie, Austria, Elveția, Franța, Cehia, Belgia, Federația Rusă și Republica Moldova. În total, pentru participare la program s-au înregistrat 191 de persoane, dintre care au fost selectați o sută.

”Așteptăm cu mare nerăbdare lansarea celei de-a patra ediții a programului DOR, care a devenit deja un brand al BRD. Cred că DOR-ul este un veritabil barometru, ce indică starea de spirit a diasporei noastre în raport cu partea de suflet rămasă acasă. Ne bucură geografia mult mai vastă a participanților, interesul lor sporit față de acest proiect, dorința de a veni împreună cu prietenii. Vom face tot posibilul ca și ediția din acest an să devină de neuitat”, a menționat Valeriu Turea, șeful BRD.

Dosarele depuse de copiii și adolescenții din Republica Moldova au fost colectate de partenerul BRD – NEXUS Moldova – prin centrele regionale NEXUS din Chișinău, Cahul, Ungheni și Edineț, în urma unui concurs național de creație. Doritorii de a participa la concurs trebuiau să reprezinte conceptul de dor printr-o formă artistică aleasă de ei la discreție. La concurs au fost depuse 89 de lucrări.

”Noi, cei de la NEXUS, am fost de la bun început alături de BRD și de minunata sa inițiativă DOR, oferind tot sprijinul necesar, care a culminat în acest an cu organizarea în întregime de către NEXUS a concursului național de selectare a 15 copii din Moldova. Sînt cei mai buni dintre toți concurenții și, astfel, avem siguranța că împreună cu semenii lor din diasporă vor forma o echipă de vis, legînd prietenii și îmbogățindu-se reciproc cu valori spiritual-identitare, pe durata unei fascinante săptămîni de DOR”, a ținut să remarce Nicolaas de Zwager, coordonatorul de proiect NEXUS Moldova.

DOR este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova și constă în organizarea anuală, în luna august, a unui program de vară pentru copiii cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare. Programul are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor – generația a doua de emigranți – cu țara lor de baștină, Republica Moldova. Prima ediția a DOR a avut loc în 2013.