Bookfest: Volumul ‘Maria, regina României. Țara pe care o iubesc: Memorii din exil’, lansat

 

Volumul „Maria, regina României. Țara pe care o iubesc: Memorii din exil”, scris de regina Maria în perioada Primului Război Mondial, a fost lansat joi la Salonul Internațional de Carte Bookfest, la standul Editurii Humanitas.

Istoricul Georgeta Filitti a apreciat că această carte „este o mică bijuterie”.

„Aici este vorba de descrierea unei țări, de percepția pe care o străină, pas cu pas, o are, o amplifică, o aprofundează, în legătură cu țara care îi devine o a doua patrie, în asemenea măsură încât regina Maria niciodată nu a spus ‘această țară’, totdeauna a spus ‘țara mea’. Și lucrul acesta se vede din această carte”, a spus Georgeta Filitti, la lansare.

Maria Berza, traducătoarea cărții, a declarat că pentru ea faptul că a putut traduce acest volum a fost „un privilegiu și o mare bucurie”. „Este un moment important al vieții mele faptul că m-am întâlnit cu această carte și am putut să o transpun în limba română. (…) Cartea este deosebită față de tot ce a scris regina Maria, o personalitate extraordinară a istoriei României”, a arătat Maria Berza.

În opinia traducătoarei, această carte poartă cititorul ”ca un talaz uriaș”.

”Îndată ce deschizi prima pagină nu poți decât să respiri odată cu cuvintele reginei, aproape nu este nevoie de niciun efort ca să ți se așeze în minte și pe hârtie cuvintele potrivite pentru această forță copleșitoare de frumusețe, grație, putere, vitejie, simțul culorilor, cunoașterea sufletului omenesc într-o formă total neobișnuită. Aceasta este cartea reginei scrisă pentru ostașii deznădăjduiți ai României în anul 1916, care cred că poate rămâne pentru noi un îndreptar pentru România, pentru ce înseamnă țara aceasta, pentru noi și pentru ce putem face ca ea să-și dobândească din nou limpezimea, forța și frumusețea”, a precizat Berza.

Prezentă la eveniment, principesa Maria a mulțumit pentru editarea volumului și a spus că acesta „este foarte important pentru cultura română și pentru istorie”.

Volumul conține ilustrații realizate de regina Elisabeta a Greciei.