R. Moldova a aderat la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene, informează MOLDPRES.
Scopul documentului este armonizarea legislaţiei naţionale în domeniul fabricaţiei, distribuţiei şi circulaţiei medicamentelor în conformitate cu rigorile promovate de Consiliul Europei, fapt ce va asigura o calitate garantată a acestora.
„Farmacopeea Europeană se referă la compoziţia calitativă şi cantitativă a medicamentelor şi materialelor de bază folosite la fabricarea produselor şi intermediarilor de sinteză, precum şi la testele de control care trebuie efectuate în vederea asigurării calităţii acestora. Astfel, toţi producătorii de medicamente şi/sau substanţe de uz farmaceutic trebuie să aplice aceste standarde de calitate în vederea introducerii pe piaţă a produselor acestora în statele Părţi la Convenţie”, se menţionează în proiectul de lege.
„Aderarea la Convenție va permite producătorilor autohtoni să-și distribuie produsele în țările care fac parte din Farmacopeea Europeană. De asemenea, calitatea medicamentelor autohtone va fi recunoscută şi acceptată pe piața farmaceutică europeană”, se spune în lege.
Instituţiile responsabile de implementarea prevederilor Convenţiei sînt Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMED). În urma aderării, R. Moldova va achita anual o contribuție de 5669 de euro din bugetul AMED.
Documentul va intra în vigoare la trei luni de la data depunerii instrumentului de ratificare sau acceptare, rămînînd în vigoare pe o perioadă nedeterminată.
Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene a fost adoptată la Strasbourg în anul 1964 şi a intrat în vigoare în 1974, în prezent fiind ratificată de 37 de state membre ale Consiliului Europei.