Două lucrări dedicate reconstituirii istoriei românilor, lansate la Bookfest

Două lucrări dedicate reconstituirii istoriei românilor, pe baza informațiilor arheologice și epigrafice -, „Inscripții latine din Dacia”, semnată de prof. dr. Constantin C. Petolescu, expert în dacologie, și „Colonne Trajane et Trophees Romains” – au fost lansate, vineri, la standul Editurii Academiei Române din cadrul Bookfest.

Lucrările sunt semnate de trei istorici arheologi — C. C. Petolescu, Florian Matei Popescu și prof. Martin Galinier (Franța).

„Practic, aceste volume sunt rodul acestei griji de patru decenii de a aduna izvoarele grafice privind Dacia și Dobrogea romană ale profesorului Constantin C. Petolescu, care merită felicitat pentru abnegație și pentru credința pe care a reușit să ne-o transmită și nouă, elevii dânsului, că fără izvoare nu se poate face istorie și că, în primul rând, trebuie să cunoaștem izvoarele și abia după aceea să le judecăm, să le gândim, să le punem în context”, a apreciat dr. Florian Matei Popescu, consilier al ministrului Culturii.

Conf. univ. dr. Ioan Opriș, de la Facultatea de Istorie a Universității București, a afirmat că „frumoasa ediție cartonată” a „Colonne Trajane et Trophees Romains” are meritul de a aduce la zi cunoștințele referitoare la acest subiect.

„Marele merit al acestui volum este că, pe de o parte, omagiază cei 1.900 de ani ai Forului lui Traian la Roma, un ansamblu monumental excepțional pentru antichitatea romană și pentru tot ceea ce înseamnă istoria artei antice, dar, pe de altă parte, avem de-a face cu o aducere la zi a tuturor cunoștințelor noastre referitoare la acest subiect”, a spus Opriș.

Alături de prof. C. C. Petolescu, la eveniment a fost prezent istoricul Mihai Popa, directorul Editurii Academiei Române.

„Inscripții latine în Dacia — vol II”, de prof. dr. C. C Petolescu, se constituie într-o culegere de inscripții (200 de inscripții, dintre care 30 de diplome militare) în piatră, calcar, ceramică, bronz și alte materiale, descoperite sub forma unor fragmente sau apropiată de forma inițială, cu prilejul unor săpături arheologice sau întâmplător, în diverse locuri de pe teritoriul fostei Dacii, în ultimii zece ani.

Potrivit editurii, profesorul C.C. Petolescu, îndrumător pentru numeroase generații de studenți de la Facultatea de Istorie a Universității București și pentru o pleiadă de cercetători de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, reface istoria, atribuindu-i fiecărui obiect descoperit și catalogat apartenența la un moment anume în care s-a aflat Dacia în confruntări militare, fie că a fost vorba de invazii pentru a fi prădată, fie cucerită total, ca în cazul romanilor conduși de împăratul Traian.

Publicat în limba franceză integral, volumul „Colonne Trajane et Trophees Romains” reunește textele comunicărilor prezentate cu prilejul colocviului franco-român dedicat monumentelor triumfale romane, în special Columnei lui Traian, eveniment desfășurat la București în octombrie 2013.