Elvețienii au respins masiv la referendumul de duminică instituirea unui venit minim de bază pentru toți, salariați sau șomeri, inițiativă ce a stârnit dezbateri aprinse, însă par să fi acceptat accelerarea procedurii de azil, transmite AFP după publicarea primelor sondaje difuzate după închiderea urnelor.
Conform unui sondaj, 78% dintre cei intervievați s-au pronunțat împotriva salariului minim de bază, în timp ce 66% au votat pentru revizuirea legislației privind azilul, în sensul examinării mai rapide a cererilor de azil, într-un termen de cel mult 140 de zile.Inițiativa populară ‘Pentru un venit de bază necondiționat’ (RBI) a propus virarea unei alocații universale în fiecare lună tuturor elvețienilor, dar și cetățenilor străini rezidenți în Elveția de cel puțin 5 ani, indiferent dacă au avut sau nu un loc de muncă.
Grupul de inițiativă aflat la originea propunerii sugerase suma de 2.500 de franci elvețieni (2.260 euro) pentru fiecare adult — o sumă mică în raport cu nivelul de trai din Elveția — și de 650 de franci elvețieni (circa 500 euro) pentru fiecare minor.’Elvețienii au judecat duminică într-un mod realist (…) Să fii plătit fără să muncești, ar fi fost un pas major. Iar inițiativa nu era clară, ea era menită mai ales să alimenteze o discuție’, a comentat Andreas Ladner, un analist politic local.
La un alt referendum, desfășurat în anul 2012, elvețienii au respins și prelungirea concediului plătit de la patru la șase săptămâni, temându-se că aprobarea unei asemenea inițiative ar risca să diminueze competitivitatea economiei.