Breaking News

Frăguţele reîntineresc şi purifică organismul

În Evul Mediu, felcerii timpului le-au folosit pentru despovărarea organismului de toxine, pentru eliminarea pietrelor de la rinichi şi bilă, precum şi contra reumatismului şi gutei.

Frăguţele au ajuns adevărate vedete atunci când marele botanist şi savant LinnŽ, cel care a introdus pentru prima dată denumirile latine ale plantelor, s-a vindecat de o gută rebelă, printr-o simplă cură de fragi.

Dacă în Europa frăguţele au ajuns o raritate în flora spontană, din cauza uniformizării pădurilor, care le-a stricat mediul de viaţă, precum şi a folosirii iraţionale a substanţelor chimice, la noi în ţară, frăguţele încă mai cresc la marginea pădurilor şi poienilor. Sunt, într-adevăr, greu de cules, dar merită sacrificiul, pentru gustul şi aroma lor deosebite, cât şi pentru faptul că sunt un remediu de neegalat în tratamentele naturiste.

Se recomandă ca o cură cu fragi să nu dureze mai mult de şapte-zece zile, perioadă în care ar trebui să se renunţe la carne, prăjeli şi alimente şi băuturi cu aditivi sintetici. Se consumă dimineaţa, că mic dejun, 150-300 de grame de fragi, pentru că atunci efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. E bine că frăguţele să se consume simple, fără niciun fel de adaos, frişcă, zahăr ori miere de albine, care le-ar putea anula efectul de regulator metabolic. După fragi, timp de patru ore, nu se mănâncă nimic.

În cazul bolilor de piele, acnee, dermatoze infecţioase şi alergice şi chiar psoriasis, cura cu fragi mobilizează toxinele din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor pe cele trei căi: diureză, transpiraţie şi fecale. În prealabil, însă, trebuie verificat să nu aveţi reacţie alergică la acest fruct.

Sucul de fragi se prepară în casă, foarte simplu, prin zdrobirea fructelor cu furculiţa, după care se pun într-un tifon şi se storc cu mâna. Sucul obţinut are culoare roşiatică şi este foarte parfumat, cu efecte terapeutice de excepţie. Se administrează intern, câte un pahar, pentru adulţi şi o jumătate de pahar pentru copii, cu un sfert de oră înainte de masă.Sucul de fragi se recomandă, mai ales, în bolile de ficat, câte trei pahare pe zi, pe stomacul gol. Sucul de fragi stimulează activitatea ficatului şi îl drenează, favorizând regenerarea celulei hepatice.Ceaiul de fragi se prepară din fructe şi frunze uscate, în părţi egale. Peste o linguriţă de amestec se toarnă o cană de apă opărită, se lasă la infuzat 20 de minute după care se filtrează. La nevoie, se pot bea două-trei căni de ceai zilnic.Fragii zdrobiţi, aplicaţi ca mască, sunt un adevărat elixir care previne formarea ridurilor, dau prospeţime şi strălucire tenului.