Europarlamentarul Monica Macovei a susținut joi că votul dat în Senat, în calitate de Cameră legislativă decizională, asupra proiectului care permite ca persoanele care au primit o condamnare cu suspendare să rămână în funcție reprezintă o „nouă” dovadă că lupta împotriva corupției rămâne „la nivel de declarație” pentru PSD și PNL.
„Cu atât mai ipocrită este preocuparea afișată de PNL și PSD față de alegerea unor primari și consilieri anchetați pentru corupție, trimiși în judecată sau aflați după gratii. Aceasta a fost oferta politică a partidelor vechi, sunt politicieni promovați tot timpul de PSD și PNL în disprețul oamenilor. Nu poți spune că nu mai vrei corupție, dar le propui și le ceri oamenilor să voteze politicieni corupți. Nu poți spune că nu mai vrei corupție, dar votezi cu ambele mâini ca politicienii condamnați cu suspendare să își păstreze funcțiile. O condamnare înseamnă vinovăție dovedită, indiferent dacă este condamnare cu închisoare sau cu suspendare”, a afirmat Monica Macovei într-un comunicat transmis AGERPRES.
Ea a criticat și numirea lui Marian Enache ca judecător la Curtea Constituțională. „Cu votul PSD, Marian Enache, provenit din FSN, fost consilier al lui Ion Iliescu, va fi judecător la Curtea Constituțională”, a spus Macovei.
Potrivit acesteia, „PSD și PNL au făcut tot ce era posibil ca să își împartă țara, de la menținerea alegerii primarilor într-un singur tur, până la blocarea votului electronic”.
„Regresul de pe scena politică este tot mai accentuat. În acest moment, PSD este condus de un condamnat pentru furt de voturi, Senatul României este condus de un cercetat penal, iar PNL mimează reforma clasei politice, la braț cu PSD”, a conchis Macovei.
Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a președintelui privind modificarea statutului aleșilor locali, menținând prevederile potrivit cărora mandatul consilierilor locali, județeni, primarilor sau președinților consiliului județean încetează în cazul condamnării definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, nu și în cazul unei pedepse cu suspendare, cum este în prezent.