Comisia Europeană prezintă criterii științifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor și al produselor biocide

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de criterii științifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor și al produselor biocide. Potrivit criteriilor stabilite de Bruxelles, care se bazează pe definiția dată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) perturbatorilor endocrini, un perturbator endocrin este o substanță, atât naturală, cât și chimică, care poate modifica funcțiile sistemului endocrin și, în consecință, pot avea efecte adverse asupra oamenilor sau a animalelor.

OMS definește o substanță ca fiind perturbator endocrin dacă are un efect advers asupra sănătății umane; are un mecanism de acțiune prin intermediul sistemului endocrin și dacă există o legătură de cauzalitate între efectul advers și mecanismul de acțiune.

Substanțele nocive identificate pe baza acestor criterii vor fi interzise, cu excepția cazului de expunere neglijabilă în cazul pesticidelor.

Criteriile aprobate miercuri specifică totodată modul în care trebuie efectuată identificarea unui perturbator endocrin: prin utilizarea tuturor dovezilor științifice pertinente; prin utilizarea unei abordări bazate pe forța probantă a dovezilor și prin aplicarea unei recenzii sistematice solide.

”Perturbatorii endocrini pot avea efecte grave asupra sănătății și mediului și, în pofida faptului că multe substanțe care îi conțin au fost deja interzise prin legislația în vigoare din domeniul pesticidelor și al produselor biocide, trebuie să rămânem vigilenți. Comisia este hotărâtă să asigure cel mai înalt nivel de protecție a sănătății umane și a mediului, de aceea prezentăm astăzi criterii stricte pentru perturbatorii endocrini, bazate pe date științifice, astfel încât sistemul de reglementare al UE să fie primul la nivel mondial care definește astfel de criterii științifice în legislație”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat pe site-ul executivului european.

Pentru a asigura adoptarea unor măsuri rapide, Comisia solicită Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și Agenției Europene pentru Produse Chimice să înceapă evaluarea substanțelor individuale aprobate pentru care există indicii că ar putea fi perturbatori endocrini, pentru a stabili dacă acestea pot fi identificate ca perturbatori endocrini conform criteriilor prevăzute în proiectele de texte prezentate.

Propunerea prezentată miercuri de Comisie trebuie să fie validată de statele membre.

Executivul european se afla de mai mulți ani sub tirul criticilor pentru lipsa sa de acțiune în precizarea acestor criterii, în condițiile în care OMS și-a publicat definiția încă din 2002. În decembrie 2015, justiția europeană i-a amintit Bruxelles-ului obligațiile, la doi ani după data promisă de Comisie pentru publicarea acestor criterii, amintește AFP.