Breaking News

Adrian Curaj: Ar trebui să spunem mai des, cu voce mai tare, că școala românească e profundă

Ministrul Educației, Adrian Curaj, consideră că școala românească trebuie să fie mai vizibilă în exterior, să fie promovată ”mai des și cu voce mai tare”.

„E pentru prima dată când particip la premierea excelenței în zona celor care fac și implementează proiecte europene, de școală europeană. (…) Îi învățăm pe copiii noștri, prin școală și educație, să fie liberi, să înțeleagă, să poată să se integreze, să accepte diversitatea și, mai ales, să aibă șansa de a duce prin lume ceva ce noi avem de multă vreme — multiculturalismul. (…) Atunci când premiezi performanța și excelența o faci cu bucurie. Și aș vrea ca această bucurie, care înseamnă bucuria profunzimii școlii românești, să fie mai mult vizibilă în exterior. Ar trebui să spunem mai des și cu voce mai tare că școala românească e profundă. Are dascăli extraordinari și șansa de a avea copii frumoși, creativi și dvs îi ajutați să devină oameni întregi”, a afirmat, vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Curaj, la festivitatea de premiere a celei de-a XIII-a ediții a Competiției Naționale „Școală Europeană”.

În competiția, organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, s-au înscris în acest an 117 unități de învățământ preuniversitar din 34 de județe și din Capitală, iar 60 dintre ele au primit, vineri, certificatul „Școală Europeană — 2016” și un premiu în valoare de 5.000 lei, care va fi utilizat pentru dotări.

Primele 5 locuri au fost ocupate, în ordine, de:

* Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui (198 puncte)

* Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Pucioasa (187 puncte)

* Liceul „Voievodul Mircea” din Târgoviște (186 puncte)

* Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” din București (182 puncte)

* Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni (178 puncte).

Dintre cele 1.794 de școli participante la cele treisprezece ediții, 651 au primit titlul de „Școală Europeană”.

Competiția se adresează tuturor unităților de învățământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Certificarea școlilor cu titlul ”Școală Europeană” le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte.

Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani, după care școala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul. În acest sens, trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte școli din Uniunea Europeană. Unele dintre școlile premiate vineri au primit certificatul pentru a cincea oară.