ExterneFeaturedFlux

BREXIT: Britanicii, aşteptaţi să decidă asupra apartenenţei la UE; Premierul Cameron a votat la Londra

 

Cetăţenii britanici sunt aşteptaţi să voteze joi, într-un referendum istoric care va decide viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE, şi poate chiar viitorul Uniunii Europene.

Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, şi soţia sa, au votat la o secţie din Londra, informează BBC.

Secţiile de votare din Marea Britanie s-u deschis joi, 23 iunie, la ora locală 07.00 (ora 09.00 în România) şi urmează să se închidă la ora locală 22.00 (24 iunie, ora 00.00 în România).

Conform cifrelor provizorii ale Comisiei Electorale, 46,499,537 de persoane vor avea dreptul de a vota în cadrul referendumului de joi, un număr record pentru un scrutin din Marea Britanie, scrie BBC News Online.

 Nu există o limită de prezenţă la vot în baza căreia refendumul să fie considerat valid.

La referendumul de joi pot vota cetăţeni britanici care locuiesc în ţară şi în state membre din Comunitatea Naţiunilor (din care fac parte state independente, foste colonii britanice) cu vârsta minimă de 18 ani, dar şi cei cu cetăţenie britanică aflaţi în străinătate, care figurează în registrul electoral din Marea Britanie în ultimii 15 ani.

Acesta este doar al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii şi vine după o competiţie acerbă pentru voturi între tabără favorabilă rămânerii în UE şi cea care se opune acestei perspective.

Pe buletinul de vot pentru referendum se va afla înscrisă următoarea întrebare: „Regatul Unit ar trebui să rămână un membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”

După închiderea secţiilor de votare, la ora locală 22:00 (24 iunie, ora 00.00 în România), urnele de vot sigilate vor fi transportate la cele 382 de centre locale unde se va desfăşura operaţiunea de numărare a voturilor pentru fiecare centru în parte.

Acestea reprezintă toate cele 380 zone administrative locale din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, plus câte unul pentru Irlanda de Nord şi Gibraltar.

Autorităţile electorale vor anunţa rezultatele parţiale pe parcursul nopţii, iar în funcţie de cât de strâns este scorul, este posibil ca rezultatul să poată deveni clar înainte de comunicarea rezultatului final naţional.

Comisia Electorală estimează că rezultat final va fi comunicat în dimineaţa zilei de vineri.

Marea Britanie ar putea să fie primul stat suveran care să părăsească Uniunea Europeană, însă acest lucru nu ar avea loc imediat, ci după o perioadă minimă de doi ani, timp în care autorităţile de la Londra şi Bruxelles ar trebui să negozieze termenii relaţiei cu UE.

Related Articles

Back to top button