Doliu național în Bangladesh după masacrul jihadist de la Dhaka

 

Bangladeshul se află duminică în doliu național după masacrul dintr-un restaurant popular din capitala Dhaka revendicat de jihadiști, care au ucis 20 de ostatici, în principal străini, relatează AFP.

Anunțând acest doliu național de două zile într-o intervenție televizată sâmbătă seară, șefa guvernului, Sheikh Hasina, le-a cerut extremiștilor ‘să înceteze să ucidă în numele religiei’.

„Este un act odios. Ce fel de musulmani sunt acești oameni? Ei nu au nicio religie”, declarase anterior premierul, care conduce o țară majoritar musulmană.

În atacul lansat vineri seară și revendicat rapid de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), bărbați puternic înarmați au ucis 20 de ostatici, majoritatea masacrați cu arme albe, înainte ca forțele de ordine să ia cu asalt locul sâmbătă dimineață.

Printre ostaticii uciși se aflau italieni, japonezi și un american. Doi polițiști au fost de asemenea uciși la începutul atacului.

Supraviețuitorii au povestit că atacatorii i-au separat pe ostaticii localnici de cei străini înainte de a începe carnagiul, care s-a încheiat 11 ore mai târziu prin intervenția forțelor de securitate, care au ucis șase jihadiști.

Duminică, ministrul de interne Asaduzzaman Khan a afirmat pentru AFP că atacatorii nu erau membri ai Statului Islamic, ci ai unei grupări jihadiste din Bagladesh, Jamaat-ul-Mujahideen, este interzisă de peste un deceniu.

Potrivit oficialului, „nu există nicio legătură cu Statul Islamic”, care a revendicat atacul.

Această luare de ostatici de o gravitate fără precedent în Bangladesh vine după luni de violențe marcate de crime împotriva intelectualilor și membrilor minorităților religioase, revendicate de asemenea de gruparea Statul Islamic, a cărei prezență în țară este negată totuși de guvern.