Primarul Mihai Chirica, împreună cu viceprimarii Gabriel Harabagiu şi Radu Botez au participat marți, 28 iunie, la evenimentele organizate cu ocazia comemorării a 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi. La ceremonia oficială, care a avut loc la Cimitirul Evreiesc din Păcurari, au mai participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului României, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenţa Sa Hans Klemm, Ambasadorul Israelului în România, Excelenţa Sa Tamar Samash, şi reprezentanţi ai evreilor din toată lumea. ”Ne adunăm în luna iunie, ori sub bătaia soarelui, ori sub bătaia ploii, dar de fiecare dată sub povara lacrimilor. Ne adunăm pentru a ne aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat în 1941. Tristeţea a dăinuit mereu în astfel de momente. Lucrurile se vor îndrepta spre calea cea bună atunci când vom reuşi să aflăm de ce s-a întâmplat acea oroare. Oameni nevinovaţi, luaţi de la locul de muncă, din paturi sau de pe stradă şi ucişi fără milă. De ce s-a întâmplat asta? Probabil când vom afla răspunsul la această întrebare vom şti ce trebuie să nu mai facem pentru ca lucrurile să nu se mai repete. Până atunci suntem obligaţi de istorie, de memoria celor care au murit, să păstrăm amintirea şi să privim acel moment ca pe un moment trist pentru întreaga comunitate. Pentru comunitatea ieşeană, prezenţa evreilor printre noi este un moment de plăcere, ca într-o familie, care trebuie să rămână strâns unită. Ieşenii trebuie să îi respecte pe cei care au trăit aici, dar mai ales pe cei care vor să trăiască aici”, a afirmat Mihai Chirica. La finalul ceremoniei, cei prezenţi au depus coroane de flori la mormintele evreilor care au fost omorâţi acum 75 de ani. După amiază, la Palatul Culturii a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare ”75 de ani de la Pogromul din Iaşi” și ceremonia de decorare a domnilor Iancu Țucărman, Leonard Zăicescu și Marcel Fischel, supraviețuitori ai Pogromului de la Iași. Miercuri, 29 iunie, la ora 10.00, va avea loc inaugurarea Pieței ”Drepți între Popoare” şi a Pieței ”Evreilor Martiri din 1941”, situate la intersecţia dintre strada Arcu şi strada Gării, respectiv la intersecţia de la Râpa Galbenă), urmată, la ora 12.00, de masa rotundă ”Pogromul de la Iași între istorie și memorie” (Sala Senatului din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”), vernisajul expoziției ”Iași-Paris-Auschwitz. Benjamin Fondane, destinul unui avangardist” – ora 16.00, Sala Atrium din cadrul Palas Mall, urmat de concertul coral ”In memoriam”, susţinut de Corul ”Gavriil Musicescu” al Filarmonicii ”Moldova” Iași (ora 18.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu”). (E.M.)
Related Articles
Florin Cîţu: O creştere a salariului minim pe economie în fiecare an se va face în baza unei formule „predictibile şi transparente”
3 iunie 2021 19:09
Prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate se desfăşoară până în 14 noiembrie
16 septembrie 2022 10:19
Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social va fi prezent săptămâna viitoare la Iași
26 martie 2016 11:22
În anul școlar 2022/2023, studenții de la Politehnică vor învăța în sistem “față în față”
14 septembrie 2022 15:51
Check Also
Close