Fundația Renașterea: A fost lansată Coaliția pentru Sănătatea Femeii

Coaliția pentru Sănătatea Femeii a fost lansată joi la Palatul Parlamentului de Fundația Renașterea.

Coaliția își propune să aducă în prim planul strategiei naționale un program dedicat sănătății femeilor, având ca obiective implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening pentru cancerul de col uterin, precum și creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Președintele Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a afirmat, într-o conferință, că este esențial ca femeile să aibă acces la programe de screening, la diagnosticare precoce și tratament.

„Credem că este esențial ca femeile să aibă acces, să știe despre aceste programe de screening, să aibă acces la programele de screening, la diagnosticare precoce și la tratament. Este foarte important să aibă acces și la terapiile noi”, a spus Mihaela Geoană.

În cadrul acestui demers a fost inițiat studiul „Afecțiuni oncologice feminine în România”, potrivit căruia rata de supraviețuire totală în România în cancerele de col uterin, sân și ovarian este de 59,3% comparativ cu o medie europeană de 69,4%.

În a doua etapă a studiului va fi analizată perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici și pacienți, dar și pe baza datelor economice, va fi realizată o analiză a impactului economic și social pe care aceste forme de cancer le au în România anului 2016.

Membrii Coaliției sunt Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie și Societatea Română de Medicină Sportivă.