Slovacia a preluat, pentru prima dată de la aderare, președinția semestrială a Consiliului UE

 

Slovacia a preluat oficial, vineri, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, relatează TASR.

Cu această ocazie, membrii Comisiei Europene, în frunte cu președintele acesteia, Jean-Claude Juncker, au sosit la Bratislava, unde vineri au prevăzute întrevederi cu miniștrii de resort slovaci.

Slovacia asigură pentru prima dată președinția Consiliului UE după ce a devenit membră a forului comunitar, în 2004. Contextul este marcat de provocări fără precedent pentru UE — votul favorabil ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, criza migrației care pune sub semnul întrebării funcționarea spațiului Schengen și problemele de securitate apărute în urma atentatelor de la Paris (13 noiembrie 2015) și Bruxelles (22 martie 2016).

Programul președinției slovace a Consiliului UE, aprobat joi de guvernul de la Bratislava, conține patru priorități — o Europă solidă economic, piața unică europeană, migrația și o Europă angajată la nivel global.

”Suntem pregătiți să asigurăm președinția Consiliului UE, atât în termeni de organizare, cât și în privința echipamentului tehnic. Cred că toată lumea va fi convinsă de asta”, a spus ministrul slovac al afacerilor externe și europene, Miroslav Lajcak.

În calendarul succesiunii țărilor ce asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, Slovacia a fost precedată de Olanda și va fi urmată de Malta (1 ianuarie — 30 iunie 2017), țări împreună cu care formează așa-numitul ‘trio’ al președințiilor Consiliului UE.